nieuws

Noodtoestand in Californië door elektriciteitscrisis

bouwbreed Premium

De gouverneur van Californië heeft de noodtoestand uitgeroepen in een poging te voorkomen dat de energiecrisis in de staat in een economische ramp ontaardt.

Dat gebeurde nadat de situatie woensdag sterk was verslechterd. Toen werd districtsgewijs de stroom afgesloten om te voorkomen dat het hele elektriciteitsnetwerk zou uitvallen.

Honderdduizenden huishoudens in San Francisco, San José en Oakland kwamen door ‘black-outs’ zonder stroom te zitten en televisiezenders, pinautomaten en verkeerslichten vielen uit. Liften bleven steken. Winkels en andere bedrijven gingen dicht.

Davis zei dat hij voor het uitroepen van de noodtoestand overleg had gehad met vier grote stroomproducenten. Die eisten van de distributiebedrijven betaling van openstaande rekeningen, waardoor faillissement onafwendbaar zou zijn.

De distributeurs zijn in grote problemen gekomen door de privatisering van de elektriciteitsmarkt. De afgelopen tijd werd duidelijk dat die is mislukt, doordat de Californische overheid distributeurs en producenten te weinig bewegingsvrijheid gunde. Daardoor wilden producenten niet investeren in nieuwe stroomproductie. In een tijd van grote vraag naar stroom rezen vervolgens de prijzen de pan uit. De elektriciteitsbedrijven kopen al geruime tijd energie in voor veel meer geld dan ze wettelijk in de prijzen voor de consument mogen doorberekenen. De noodtoestand biedt Davis extra bevoegdheden, waardoor hij geld kan vrijmaken om de energievoorziening op gang te houden.

Reageer op dit artikel