nieuws

Nedeco en Nethconsult fuseren

bouwbreed Premium

De adviesbureaus Nedeco en Nethconsult gaan fuseren. Daardoor ontstaat een bundeling van zo’n twintig Nederlandse ingenieurs- en consultancy-bureaus die (ook) in het buitenland actief zijn.

Door de fusie kunnen de aangesloten bedrijven wereldwijd gemakkelijker grootschalige projecten en adviesopdrachten in de wacht slepen, zegt co-voorzitter K.S. Wester van Nedeco/Nethconsult. Daarbij gaat het om opdrachten op het gebied van waterbeheer, agri-business, transport en distributie, infrastructuur, geotechniek, waterbouw, milieu- en energie-efficiency.

De projecten worden veelal uitgevoerd in opdracht van grote financiers als de Wereldbank en bijvoorbeeld met ondersteuning van Europese fondsen. Volgens Wester stelt de fusie de aangesloten bedrijven beter in staat “een goed inzicht te krijgen” in de tenderprocedures van financiers als de Wereldbank. Bovendien kunnen gezamenlijke werving en marketing leiden tot een grotere

slagvaardigheid en tot aanzienlijke kostenbesparingen. “De organisaties hoeven niet meer allemaal op eigen houtje met hun eigen koffertjes bij potentiële opdrachtgevers langs gaan”, zegt Wester.

Beide samenwerkingsverbanden van Nederlandse consultancybedrijven en kennisinstituten vormden in 1998 al een alliantie. De nu gerealiseerde fusie is een stap verder. Wereldwijd behoort de stichting tot één van de grootst opererende clusters in zijn soort. De nieuwe organisatie, gevestigd in Den Haag, zal het merendeel vertegenwoordigen van de totale Nederlandse export van ingenieurs- en adviesdiensten. Het dagelijks bestuur van de gezamenlijke stichting zal worden samengesteld uit drie Nedeco-, drie Nethconsult- en drie onafhankelijke leden. Voorzitter prof. K.J. Beek van Nedeco geeft leiding aan de gefuseerde club. Bijna tweederde van de leden zijn organisaties die bij Nethconsult waren aangesloten; zeven bedrijven waren lid van Nedeco.

Vooraanstaande ingenieurs- en adviesbureaus als Koninklijke Haskoning, DHV, Fugro, Raadgevend Ingenieursbureau Lievense, International Diary Consultants, Railplan en N.E.I. maken deel uit van de organisatie. Arcadis, Nederlands’ grootste ingenieursbureau, en Oranjewoud doen om uiteenlopende redenen niet mee. Grontmij overweegt toetreding.

De gefuseerde organisatie zal veel voordeel ondervinden van het “uitstekende trackrecord”, dat de voorheen twee afzonderlijke clubs hebben opgebouwd, meent Wester.

Nedeco en Nethconsult zaten niet altijd op één lijn. De geslotenheid van Nedeco was voor bedrijven als Fugro, Articon, Oranjewoud, Tebodin en PRC aanleiding om in 1982 Nethconsult op te richten.

Reageer op dit artikel