nieuws

‘Minder loonsverhoging in ruil afspraken werktijd’

bouwbreed Premium

Bijna de helft van de Nederlandse werknemers is bereid genoegen te nemen met minder loonsverhoging als daar betere afspraken over tijd tegenover staan. Dit blijkt uit het onderzoek ‘Het werk en de tijd’ dat FNV-voorzitter De Waal gisteren heeft gepresenteerd.

Uit het onderzoek van MU-Consult komt naar voren dat 82 procent van de werknemers het belangrijk vindt dat er betere afspraken komen over de balans tussen werktijd en privé. Zo’n 45 procent is bereid daarvoor 1 procent loonsverhoging te laten schieten. De werknemers willen vooral meer mogelijkheden om zelf te bepalen hoeveel uur ze werken, zelf begin- en eindtijden kiezen of minder werken. Andere wensen zijn meer in deeltijd werken, meer verlofdagen en verlofsparen.

De Waal meende dat de werkgevers in Nederland hun handen mogen dichtknijpen over de werklust van de werknemers. Bij een gemiddelde werkweek van 34 uur blijkt er 4,5 uur extra gewerkt te worden. Dit gebeurt door werk mee naar huis te nemen of door te werken tijdens de lunch. “De Nederlandse werkgevers mogen wel in hun handjes knijpen met zulke loyale, hondstrouwe, hardwerkende werknemers.”

Campagne

Hij rekende voor dat met deze extra uren op jaarbasis een bedrag is gemoeid van tussen de 20 en 25 miljard gulden. Daarvan wordt slechts 5 miljard daadwerkelijk betaald. Resteert een cadeau voor de werkgevers van tussen de 15 en 20 miljard gulden.

De keerzijde van de medaille is echter de werkdruk die zo langzamerhand in vele bedrijfstakken een reëel probleem gaat worden. De FNV gaat hiertegen daarom een campagne starten onder de titel Tijd-campagne 2001.

Reageer op dit artikel