nieuws

Machine instrueert zelf gebruiker

bouwbreed

Machines geven zelf door middel van multimediaal aangemaakte en gestandaardiseerde informatie aan hoe het personeel ze moet bedienen. Dezelfde gegevens wijzen monteurs erop welke onderdelen hun aandacht vragen en welke reparaties ze moeten uitvoeren.

Om het zover te krijgen financiert het Duitse bondsministerie voor economische zaken en technologie het noodzakelijke onderzoek. Dat draagt de naam Multimedia Machine Informatiesysteem; in het Duits afgekort tot ‘mumasy’. Twaalf machine- en installatiebouwers werken hiervoor onder leiding van hun koepel VDMA samen met het Fraunhoferinstituut voor Productietechniek en Automatisering (IPA) in Stuttgart en het Fraunhoferinstituut voor Systeemtechniek en Innovatie-onderzoek (ISI) uit Karlsruhe. Het project moet de momenteel beschikbare documentatie opschonen en standaardiseren.

Reageer op dit artikel