nieuws

‘Lekker werk om mooie trap te maken’

bouwbreed

Apart en exclusief. Drie jaar geleden ontdekte ing. P. Hania dat er op het gebied van exclusieve trappen bijna geen aanbod was. De grote fabrieken maakten alleen maar de standaard trappen. “Een exclusieve trap, daar begonnen ze niet aan, dat paste niet in hun werkschema”, realiseerde de nu 31 jarige ondernemer zich bij zijn werk als werkvoorbereider voor een trappenfabrikant.

Voor hem reden om in het gat te duiken. Zijn bedrijf A en A Trappen maakt nu gemiddeld tussen de veertig en zestig exclusieve trappen per jaar. “‘De prijs varieert uiteraard. De duurste die ik tot nu toe verkocht heb, koste 60.000 gulden.”

Zijn werkstukken worden gemaakt op ambachtelijke wijze. Hoewel hij zijn hts-diploma haalde via een avondopleiding en “ik dus best ergens adviseur in had kunnen worden”, trekt het handwerk hem toch het meest. “Het is lekker werk om een mooie trap te maken. Je ziet wat je zelf maakt groeien.”

In zijn werkplaats bij een boerderij op het eiland De Burd bij buurdorp Grouw staan de trappen in aanbouw. De ene wordt gelamineerd gemaakt; verschillende laagjes hout op elkaar gelegd, “maar ook werk ik met kuipstukken”‘, wijst de ambachtsman. Die gebruikt hij vooral al er in de woning weinig ruimte is. “Als je op een kleine diameter een trap moet maken”, geeft hij als voorbeeld.

Interieur

De trappen die Hania nu bijna drie jaar fabriceert worden bijna zonder uitzondering gebruikt in de duurdere woningen. Hij noemt als voorbeeld een trap die hij leverde aan een van zijn klanten die een uitgewoond huis in het Westen van het land voor 1 miljoen gulden had gekocht en er vervolgens voor een zelfde bedrag aan verbouwde.

De laatste jaren komt de trap uit het vergeethoekje. Vooral in de duurdere woningen is de trap niet simpelweg de snelste manier om boven te komen, maar maakt deze deel uit van het interieur. “‘We gebruiken dan ook verschillende materialen, niet alleen hout, maar ook roestvaststaal (RVS), gietijzer of glas en in de toekomst ook natuursteen.”‘

Het gaat dan om een combinatie van materialen, bijvoorbeeld een trapleuning van RVS. Vaak komen deze creaties tot stand in samenwerking met binnenhuisarchitecten, waarmee Hania graag samenwerkt. “Het zijn creatieve mensen, die vaak al enige ideeën hebben, maar je toch in een vroeg stadium betrekken bij de inrichting van de woning. Zo kun je een trap maken die precies past.”

Opdrachten

Belangrijk, onderstreept hij, want nog te vaak komt het voor dat hij pas ingeschakeld wordt als de woning al klaar is en er nog een speciale trap in een standaardtrapgat ontworpen moet worden. “Dat beperkt je mogelijkheden enorm. Een bordestrap bijvoorbeeld kun je wel vergeten.”

Hania is nu bijna drie jaar bezig. In de beginperiode werkte hij vooral in noordelijk Nederland, maar “‘sinds we op internet staan, komen er ook veel opdrachten uit de andere delen van het land.” Daardoor groeit zijn bedrijf snel en denkt hij niet alleen aan verhuizen naar een grotere ruimte, maar ook aan het aannemen van personeel. De boerenschuur wordt te klein; Hania kan er hooguit aan twee trappen tegelijk werken en “‘ik krijg tegenwoordig zoveel opdrachten dat ik het alleen bijna niet meer aankan.

Reageer op dit artikel