nieuws

Invoering euro kan bouwer zwaar op de maag vallen

bouwbreed Premium

Bouwbedrijven houden zich nog niet op grote schaal bezig met de invoering van de euro. En zij die dat wel doen, komen erachter dat de euroconversie een lastige klus is. “Het denken in euro is lastig en weerbarstig”, zegt F. van Blokland, secretaris economische zaken van Bouwned, de federatie van NVOB en VGBouw.

Een groot aantal grote bouwers werkt volgens hem al aan de voorbereidingen voor de invoering van de euro, maar de kleine(re) bouwbedrijven zijn nog nauwelijks met het onderwerp bezig. “Voor het kleinbedrijf is het nog geen issue. Dat hoeft ook nog niet, omdat pas in januari 2002 iedereen met de euro gaat werken. Kleinere bouwbedrijven werken vooral voor particuliere klanten en die willen in guldens zaken doen.”

Het AVBB brengt in samenwerking met alle lidverenigingen in het voorjaar een voorlichtingsbrochure uit over euroconversie. De informatie en de vele nuttige tips zijn vooral gericht op bouwbedrijven in het midden- en kleinbedrijf. “Voor het mkb is deze campagne echt nodig”, aldus een AVBB-woordvoerster.

Actie

De Vereniging van Handelaren in Bouwmaterialen in Nederland (Hibin) probeert het euro-bewustzijn onder de lidbedrijven aan te wakkeren met de actie ‘De euro komt eraan’. Hibin probeert te inventariseren op welke datum de leden hun facturering volledig in euro’s laten plaatsvinden. Uit een voorlopig onderzoek blijkt dat het overgrote deel kiest voor de invoeringsdatum 1 januari 2002.

Op pagina 5: Euro knaagt aan regionale karakter sector.

Reageer op dit artikel