nieuws

Installateur en bouwer krijgen schuld chloorwolk

bouwbreed

Het Edese zwembad Aqua Indoor, dat afgelopen maandag moest worden ontruimd omdat er een chloorwolk was ontsnapt, legt de schuld van het ongeluk bij aannemer Pellikaan uit Tilburg en installatiebedrijf Polypla uit Kessel. De schade zal op hen worden verhaald, aldus directeur G. Vermeulen.

In de kelder van Aqua Indoor stonden dagtanks met natrium-hypochloride en zwavelzuur. In de milieuvergunning zijn die tanks echter niet opgenomen. De gemeente zou daar ook nooit toestemming voor hebben gegeven. Dergelijke dagtanks dienen in afgeschermde ruimtes te staan.

Directeur Vermeulen van Aqua Indoor vindt dat Pellikaan fouten heeft gemaakt, omdat het Tilburgse bouwbedrijf destijds de milieu- en bouwvergunning regelde. Vermeulen zelf wist niet dat hij in strijd met de voorschriften handelde.

Doordat in dezelfde ruimte waar de dagtanks stonden ook het ventilatiesysteem was geplaatst, kon het ontsnapte chloorgas de vertrekken met zwembaden bereiken. In totaal moesten vijf bezoekers met ademhalingsklachten naar het ziekenhuis worden overgebracht.

De chloorwolk ontstond tijdens werkzaamheden door installateur Polypa. De zwembaddirecteur verwijt de installateur daarom ondeskundig te hebben gehandeld. Vermeulen: “Hij heeft chloor en zwavelzuur bij elkaar gebracht waardoor chloorgas is ontstaan.”

Polypa was gisteren niet bereid commentaar te leveren. De directeur van Pellikaan was niet bereikbaar. Hij was volgens een medewerker van het bouwbedrijf gistermiddag in Ede om met de zwembaddirecteur en de gemeente te overleggen over de afwikkeling van het incident.

Het zwembad is voorlopig gesloten. Vermeulen weet niet hoelang dat gaat duren.

Reageer op dit artikel