nieuws

Ingenieursbureau DHV wil harder groeien

bouwbreed

Advies- en ingenieursbureau DHV heeft vorig jaar een winst behaald van 8,9 miljoen euro (19,6 miljoen gulden), een stijging van ruim 14 procent ten opzichte van het voorgaande jaar.

De omzet steeg met 12 procent naar 264 miljoen euro (580 miljoen gulden). DHV wil de komende jaren mede door middel van acquisities nog sneller groeien.

De stijging van de resultaten in 2000 komt voornamelijk voort uit autonome groei. De komende jaren kan dat wel eens anders zijn, zo liet bestuursvoorzitter H. Huis in ’t Veld gisteren tijdens de presentatie van de voorlopige jaarcijfers weten. Hij voorziet groeicijfers van 8 tot 12 procent, maar die zullen voornamelijk worden gerealiseerd door overnames en allianties.

“We gaan voor acquisities die onze expertisepositie verder versterken. Ook bedrijven die onze jaarwinsten twee tot drie keer te boven gaan, willen we gaan acquireren”, aldus Huis in ’t Veld. “Waterzuivering, watermanagement, kustontwikkeling, verkeersmanagement, tunnels, luchthavens, railvervoer en cleanrooms zijn gebieden waar wij onze ogen en oren vooral open hebben.” Met investeringsbank NIB zijn afspraken gemaakt om grote overnames te kunnen financieren. Doel is uiteindelijk tot de vijf grootste ingenieursbureaus van Europa te behoren. Momenteel staat DHV negende op die ranking.

Overnames en samenwerkingsverbanden in het buitenland zullen volgens Huis in ’t Veld voor advies- en ingenieursbureaus onontbeerlijk worden, willen ze een rol van betekenis spelen. DHV heeft daarom de samenwerking met het Britse Halcrow versterkt en verkent allianties in de Verenigde Staten en Frankrijk. Buiten Europa kijkt DHV vooral naar Zuid-Afrika, China, India, Indonesië en Brazilië.

Telecommarkt

Net als branchegenoot Arcadis gaat DHV zich meer en meer richten op de telecommarkt. Vorig jaar werd 4 procent van de omzet, oftewel 22 miljoen gulden, in dat marktsegment behaald. Het ingenieursbureau is onder meer betrokken bij de aanleg van een glasvezelnetwerk voor het Amerikaanse Global Crossing. DHV zoekt locaties voor zogenaamde datahouses (aansluitpunten voor telecomaanbieders) en richt ze vervolgens in. “We zijn bezig van Noorwegen tot Spanje. En er zit flink wat druk achter, want zij willen de eerste in Europa zijn.” Huis in ’t Veld verwacht dat de telecomsector dit jaar goed zal zijn voor 33 miljoen gulden omzet, een groei van 50 procent.

Reageer op dit artikel