nieuws

IHC Caland wacht met smart op olie-industrie

bouwbreed Premium

De over 2000 behaalde winstgroei, 75 miljoen euro (165 miljoen gulden), stemt IHC Caland niet helemaal tevreden. De Schiedamse bouwer van schepen en offshore-installaties wacht met smart op orders uit de olie-industrie, die een belangrijke stimulans voor de winst vormen. De nettowinst nam vorig jaar met 8 procent toe; in 1999 was die 69,5 miljoen euro.

De afgelopen 1,5 tot 2 jaar kenmerkten zich door een gebrek aan dergelijke orders, stelde president-directeur J. van Dooremalen in een toelichting op de maandag gepubliceerde voorlopige jaarcijfers.

Een opmerkelijke situatie, omdat hoge olieprijzen in de regel leiden tot het zoeken naar dure diepzee-olievelden. Dat de grote maatschappijen daar tot nu toe van hebben afgezien, wijt Van Dooremalen aan de recente fusiegolf onder de grote oliewinners. De integratie van de verschillende giganten kost enige tijd.

Maar grote maatschappijen zoals Shell en ExxonMobil hebben inmiddels hun exploratie- en productiebudgetten fors opgevoerd, weet Van Dooremalen. IHC Caland profiteert daarvan echter pas over 1,5 jaar, aangezien het Schiedamse bedrijf pas zijn winst pakt op het moment van oplevering.

Van Dooremalen denkt dan ook dat de nettowinst over 2001 op hetzelfde niveau blijft als vorig jaar. De bagger- en gespecialiseerde scheepsbouwsector neemt een groot deel van de pijn weg. Beide zorgden voor een recordportefeuille van 1,7 miljard, waarmee een bevredigende bezetting van de capaciteit tot ver in 2002 is zekergesteld.

Reageer op dit artikel