nieuws

Hitte gaat voorbij aan verbeterde schakeling

bouwbreed Premium

Geïntegreerde schakelingen blijken uitermate gevoelig voor hoge temperaturen. Dat wreekt zich bijvoorbeeld in het geval van brand. Zo kunnen besturingssystemen uitvallen, waardoor een ongeluk snel een ramp kan worden.

Onderzoekers van het Fraunhoferinstituut voor Micro-elektronische schakelingen en Systemen (IMS) in Duisburg ontwikkelden een schakeling die in elk geval tot een temperatuur van 300 graden Celsius foutloos blijft werken. In gangbare schakelingen uit zuiver silicium treden al bij een temperatuur van 125 graden Celsius storingen op als gevolg van kruipstromen. De onderzoekers losten dat probleem op door een oxidelaag aan te brengen tussen de schakeling en de drager. Het geheel is in een omhulsel van zirconium gevat. De laag oxide houdt de kruipstromen tegen; de laag zirconium houdt de hitte tegen. Met de vinding zijn momenteel al geheugens of schakelaars voor sensoren te maken. Dat kan met de gebruikelijke lithografische technieken die de halfgeleiderindustrie toepast. De ontwikkeling kan in veel gevallen de speciale en dure elektronica vervangen die nu nog in omgevingen met hoge temperaturen wordt gebruikt.

Reageer op dit artikel