nieuws

H. Hazewinkel Koninklijke Volker Wessels Stevin

bouwbreed Premium

Een lichte kamer, van een goede maat en met een fenomenaal uitzicht op de Van Brienenoordbrug en alle bedrijvigheid daaromheen. Dat is de werkplek van bestuursvoorzitter Herman Hazewinkel van Koninklijke Volker Wessels Stevin. Hij is er goed over te spreken. “Als je je hier niet gelukkig voelt, waar dan wel”, zegt hij terwijl hij zijn blik laat glijden over de skyline van de Maasstad.

Misschien geniet hij te weinig van dat uitzicht. Hij heeft er te weinig tijd voor. Maar Hazewinkel is bovendien niet het type bestuurder dat door turen naar de einder inspiratie en ideeën opdoet. Daarvoor heeft hij de dialoog met anderen nodig. Interactie.

De kamer op de vijftiende verdieping van het Adriaan Volkerhuis is opvallend leeg. Trofeeën die de hoogtepunten in een langdurige bouwcarrière markeren, ontbreken. Hazewinkel is van huis uit namelijk helemaal geen bouwer, maar registeraccountant. Dat verklaart veel. Aan de muur hangen foto’s van activiteiten die een goed beeld geven van de brede scope van het concern. Verder koestert Hazewinkel een aantal boeken over uiteenlopende onderwerpen. Want hij leest graag.

Hazewinkel signaleert verzakelijking van directiekamers in het algemeen. De grandeur van vroeger met lambrisering, weelderige kroonluchters en andere uitbundige meubels kom je nauwelijks meer tegen. Niet binnen de bouw, maar ook niet in bedrijven uit andere branches waar hij in zijn verleden als accountant over de vloer kwam. Alleen bij middelgrote bedrijven met een directeur-eigenaar wordt soms nog wel eens flink uitgepakt.

Het enige nostalgische element is een groot schilderij van het fraaie Rotterdam van voor de verwoestende bombardementen van mei 1940. En natuurlijk de kopjes waaruit de koffie wordt gedronken. Die zijn van wedgwood. Echte klasse verloochent zich niet.

Reageer op dit artikel