nieuws

Groningse onderaannemer laat zich niet kietelen

bouwbreed

“Hé baas, wanneer krijgen we nou onze kerstpakketten?”, roepen de timmerlieden Vrijhof en Schuurbiers. De Groningse onderaannemer K. Klijnstra lacht. “Kerstpakketten? Die geef ik niet. Jullie verdienen al genoeg.”

Een jaar geleden was hij niet zo scheutig met informatie. Algemeen directeur Klijnstra had in een advertentie in een landelijke krant zijn eigen onderneming Van der Velden Dienstengroep BV aangeprezen als de best betalende onderneming in de bouwsector. Maar hij stond niet te springen om zijn opmerkingen toe te lichten.

Het detacheringsbureau bood nieuwkomers – timmerlieden en steigerbouwers – zeer hoge lonen en een vakantiebonus van 2500 gulden bruto als ze bij hem wilden werken en niet ziek zouden worden. In een advertentie in De Telegraaf afficheerde Van der Velden zich vorige week opnieuw als de best betalende onderneming in de bouwsector. En nog wel een baas die zijn personeelsleden op zijn kosten naar de Costa Brava laat gaan of met Kerst naar Londen. “Ga met ons mee naar de Costa Brava. Inclusief zakgeld op reis, niet ziek zijn is de enige prijs!”, zo werd in de advertentie geprobeerd 110 bouwvakkers te lokken. De onderaannemer viert volgens de wervingstekst zelf Kerst op Trafalgar Square. “Omdat wij met ons personeel naar Londen gaan, kan onze bouw tussen Kerst en Nieuwjaar niet doorgaan.”

Rechtlijnig

Klijnstra (58) blijkt bij nader inzien een vriendelijke, openhartige Groninger te zijn, die zijn eigen zoons en medewerkers steevast aanspreekt met “Ha jongen”. Rechtlijnig ook, met de hem typerende recht-voor-zijn-raaptaal, die niemand spaart. Ook tegenover uitvoerders van grote bouwbedrijven, als ze zich niet aan de afspraken houden, houdt hij zich niet in. “Iedere keer dat geouwehoer met jou. Ik word er ziek van”, klinkt het via zijn mobieltje.

Een uitvoerder van één van Nederlands’ grootste bouwbedrijven heeft via Van der Velden vijf metselaars ingehuurd. Maar nu er vanwege overvloedige regenval voor hen even geen werk is, vindt de uitvoerder dat ze hun atv-dagen maar moeten opnemen. “Dat is niet de afspraak”, briest de Groninger. Je moet een week van tevoren opzeggen, dat weet je heel goed. Als je je niet aan de afspraken houdt, trek ik onmiddellijk mijn 27 timmerlieden terug.” De uitvoerder aan de andere kant van de telefoon bindt uiteindelijk in.

Op pagina 7: ‘Als je bouwvakkers maar goed betaalt, zijn ze er wel’.

Reageer op dit artikel