nieuws

Grafiek bepaalt vermogen radiator of convector

bouwbreed Premium

Ontwerpers van bijvoorbeeld verwarmingsinstallaties rekenen productgegevens vaak om. De opgave van fabrikanten en leveranciers komt veelal niet overeen met het desbetreffende ontwerp. Lage-temperatuurverwarming en de inregeling van ontwerpvolumestromen vergen echter afdoend inzicht in het thermische gedrag van radiatoren en convectoren.

Het Instituut voor Studie en Stimulering van Onderzoek op het gebied van gebouwinstallaties (ISSO) uit Rotterdam ontwikkelde daarvoor de zogeheten radiatorgrafiek. Daarmee kan elke willekeurige ontwerp- of deellastsituatie van een radiator of convector worden bepaald.

De grafiek is gebaseerd op het verband tussen het thermisch vermogen van een verwarmingselement, de aanvoertemperatuur en de massastroom. Vergelijking van de berekende met de gemeten waarden laat ene verschil van gemiddeld 3 procent zien. De bijbehorende studie geeft aan dat de huidige testmethode voor deze voorzieningen niet meer voldoet omdat die van achterhaalde opvattingen over de warmteafgifte uitgaat.

Reageer op dit artikel