nieuws

Fusie Britse woningbouwers lokt vijandig tegenbod uit

bouwbreed

Een derde Britse woningontwikkelaar, Taylor Woodrow, heeft zich onverwachts gemengd in de geplande fusie tussen twee collega’s, Beazer en Bryant. Taylor Woodrow heeft een vijandig bod gedaan van 1,7 miljard gulden voor Bryant.

Deze heeft het bod direct verworpen en wil de fusie met Beazer doorzetten. De aandeelhouders moeten nu beslissen welke optie de meest aantrekkelijke is.

Woodrow is bang voor de marktkracht van het door de fusie te vormen Domus, dat met een productie van 12.500 huizen per jaar de onbetwiste nummer één zou worden.

Woodrow, meer bekend als aannemer, wil door een overname liever zelf groot worden dan een te grote concurrent naast zich zien verschijnen. Het bedrijf is momenteel veertiende op de ranglijst en heeft al geruime tijd openlijk laten weten op overnamepad te zijn. De directies van dit bedrijf en Bryant hebben zelfs vorig jaar al met elkaar gesproken. Als deze vijandige overname doorgaat, ontstaat een bedrijf met 6000 woningen per jaar. Taylor Woodrow is niet alleen actief in eigen land maar bouwt ook luxe woningen in de VS.

Bekneld

Met het vijandige bod brengt Taylor Woodrow de consolidatie onder de woningontwikkelaars in een versnelling. De druk tot schaalvergroting komt niet zo zeer van de woningmarkt zelf, die nog altijd flink doorgroeit, maar van de financiële sector. Aan de Londense effectenbeurs is een behoorlijk aantal kleine tot middelgrote ondernemingen in deze sector genoteerd. Vooral institutionele aandeelhouders vinden dat de financiële slagkracht groter moet worden, omdat ze anders geen geld meer willen investeren. Voor de bedrijven in de middengroep is het zaak door te groeien omdat ze anders bekneld raken tussen de grote toppers en de kleine specialisten.

Britse woningontwikkelaars zetten voor eigen rekening en risico projecten op, meestal van enkele tientallen tot maximaal een paar honderd huizen. Alle bedrijven op deze markt hebben duizenden stukken land in portefeuille. Dat heeft te maken met het feit dat het jaren kan duren voordat de bouwvergunning rond is – meestal door verzet van plaatselijke bewoners – als die er al komt. Door de aanhoudende problemen in de landbouw is het juist nu aantrekkelijk overal stukken grond op te kopen.

Reageer op dit artikel