nieuws

F16’s ingezet bij onderzoek in kerk

bouwbreed Premium

Twee F16’s van de luchtmacht zetten gisteren rond half twaalf de landing in boven het Friese dorpje Britsum nabij Leeuwarden. Geheel volgens de standaardprocedures, behalve dat ze heel nauwkeurig over de Nederlands Hervormde kerk vliegen.

In de kerk zijn Nederlandse en Duitse onderzoekers van Monumentenzorg bezig de trillingen die de straaljagers teweeg brengen te registeren. “Dat gebeurt in het kader van een onderzoek naar de kwaliteit van de muurschilderingen in de kerk”, vertelt K. Sytsma, bouwkundige van de stichting Alde Fryske Tsjerken, eigenaar van de kerk.

Enkele jaren geleden zijn tijdens de restauratie van de kerk muurschilderingen ontdekt. Nu deze gerestaureerd zijn, wordt onderzoek gedaan naar het stucwerk van de schilderingen. “In deze kerk hebben we last van zoutuitslag”, vervolgt Sytsma. Het vocht in de muren verdampt, maar het zout, dat vooral in het kalkmengsel van het stucwerk zit, blijft opgesloten achter de laag stuc. Daardoor ontstaan holle ruimten.

Met een nieuwe methode uit Duitsland wordt het stucwerk gecontroleerd. Het Duitse onderzoek vervangt de vroegere manier van steigeren en de muur centimeter voor centimeter bekloppen.

Eerst worden digitale foto’s gemaakt van de muurschilderingen, de muur wordt in coördinaten verdeeld. Vervolgens wordt een laag frequent signaal uitgezonden. Een videocamera met een hoge lichtfrequentie registreert vervolgens nauwkeurig verkleuringen in de muur. “Die verkleuringen wijzen op een holle ruimte”, zegt Sytsma.

Maar omdat de kerk precies in de aanvliegroute van de vliegbasis ligt, is ook de luchtmacht om medewerking verzocht. Sytsma: “De vliegtuigen veroorzaken ook een trilling als ze landen en die registreren we nu omdat het ook de oorzaak kan zijn van het loslaten van het stucwerk.”

Reageer op dit artikel