nieuws

‘Enschede moet kiezen voor huizen’

bouwbreed Premium

Woonstichting Domijn wil doorgaan met het bouwen van woningen op de Enschedese Vinex-locatie Eschmarke, die voor een deel op slechts 600 meter afstand ligt van vuurwerkbedrijf Haarman. Dat heeft Domijn de toekomstige bewoners per brief laten weten.

Directeur Toering verwacht geen vertraging van de bouw van circa 1500 woningen, ‘voorop gesteld dat de gemeente een duidelijke keuze maakt’. “Haarman moet weg. Zo niet, dan heeft Enschede echt een probleem”, aldus Toering.

De directeur van Domijn windt er geen doekjes om. “Het kan niet zo zijn dat de grootste Vinex-opgave in het oosten van het land vertraging oploopt. De schade zou gigantisch zijn en staat in geen verhouding tot de afkoopsom die de gemeente moet betalen om Haarman te verplaatsen. Enschede heeft al last van een overspannen woningmarkt.”

Claims

Zoals bekend, heeft de gemeente de ontwikkeling van 1500 woningen op Eschmarke voorlopig in de ijskast gezet. De opgave omvat in totaal 4200 woningen. Over vijf jaar moet de bouw van de wijk zijn voltooid. Toering sluit claims van toekomstige kopers van woningen die binnen de gevarenzone vallen allerminst uit. Immers: net als Domijn wisten de kopers niets van een richtlijn van Pronk.

Overigens bevinden zich op nog geen 100 meter afstand van Haarman al lang bestaande woningen en woonwagens. De Enschedese vuurwerkhandelaar is best bereid elders een nieuw bedrijf uit de grond te stampen, mits daar een bepaalde afkoopsom van de overheid tegenover staat. Circa 35 miljoen gulden noemt Haarman ‘een redelijk bedrag’.

Eisen

Na de ramp op 13 mei vorig jaar diende hij in juli een schetsontwerp in van een nieuwe vuurwerkopslag die aan de laatste internationale eisen voldoet. Deze was gepland in een gebied waar geen bebouwing in de omgeving staat.

Schokgolf

Volgens Haarman heeft de gemeente daar niet op gereageerd. In de wetenschap dat er dichtbij zijn huidige bedrijf woningen worden gebouwd, wil de vuurwerkhandelaar nu geen enkel risico lopen en heeft hij het grootste deel van het zware professionele vuurwerk ondergebracht in Duitsland. Haarman mag zestien ton zwaar vuurwerk opslaan.

Hij is van mening dat vuurwerkopslagplaatsen met zwaar professioneel vuurwerk op 500 meter van overige bebouwing kunnen staan, mits de constructie en inrichting aan een aantal voorwaarden voldoen. Met behulp van een Chinese ingenieur komt Haarman tot het volgende beeld: “Wanden van 66 centimeter beton en 40 centimeter tempex om de schokgolf op te vangen, compartimentering van de bunker tot elk tien ton zwaar vuurwerk en een lichte dak- en deurconstructie om de drukopbouw bij een explosie weg te laten vloeien.”

Reageer op dit artikel