nieuws

Elementenstelrobot: automatisering in de bouw stap verder

bouwbreed

Vrijwel zonder handwerk is de vol hydraulische elementenstelrobot BY300P van Bouwma Bouwmachines te bedienen. Onder meer de radiografische afstandsbediening en de grote maximale hoogte en vlucht maken de machine zeer compleet en breed inzetbaar.

Harry Gerritsen, directeur van Bouwma Bouwmachines BV: “Wij hebben de BY300P geheel zelf ontwikkeld, de machine is te gebruiken voor alle soorten kalkzandsteenelementen. Alle functies zijn met de hydraulische cilinders en aandrijving geheel proportioneel en zonder schokbewegingen te bedienen.”

Bijzonder aan de BY300P is onder meer haar werkingsvrijheid. Zo kan de machine onbeperkt zwenken en in een horizontale parallelbeweging op- en aftoppen. Het constant hefvermogen bedraagt driehonderd kilogram en door de grote vlucht van 5,60 meter is het mogelijk om vanuit één positie een wand van ruim tien meter te stellen. Gerritsen: “Als extra functie is het mogelijk een uitschuifbare jib te monteren, waarmee de maximale hoogte van 6,30 meter met twee meter is te verlengen.”

Met uitgeschoven jib bedraagt de maximale hoogte dan 8,30 meter bij een vergrote vlucht van zeven meter en een verminderd hefvermogen van 220 kilogram.

Joystick

Menno van der Gugten, commercieel medewerker van Bouwma: “De radiografische afstandsbediening met joystick is een veel geleverde extra voor de BY300P. Naar klantenwens kan Bouwma een éénknops besturing leveren van ABB, of een zelf ontwikkelde tweeknops bediening.”

Afhankelijk van de afstandsbediening kunnen met één of twee joysticks alle functies worden bediend. Het kastje met de zender en de bedieningsknoppen hangt met een gordel op de heupen van de bediener. De ontvanger op de machine zit weggewerkt in een compacte, roestvaststalen schakelkast.

“De schakelkast is uitgevoerd met een makkelijk te vervangen printplaat en een elektronische sleutel. De elektronische sleutel geeft elke machine haar eigen bedieningsfrequentie, waardoor er nooit radiografische storingen kunnen optreden”, verklaart Van der Gugten.

Kim

De BY300P is goed verplaatsbaar op de bouwplaats, tussen de in aanbouw zijnde woningen, doordat de machine zichzelf over de kim heen kan tillen. Door de neus van de giek op de vloer te zetten, kan het wielstel aan de voorzijde omhoog worden getrokken en trekt de giek de voorwielen over de kim heen. Door de machine 180 graden te draaien kan de giek op dezelfde manier de achterwielen over de kim duwen.

Medewerker Van der Gugten: “Om de machine ook makkelijker met een kleine kraan te verplaatsen is de ballast van achthonderd kilogram afneembaar. Zo kan het totaalgewicht van de BY300P van 1800 kilo met bijna de helft worden verminderd voor transport.”

Om beschadigingen op de bouwplaats aan bijvoorbeeld leidingen te voorkomen, is de elementenstelmachine uitgerust met vier grote, brede luchtbanden voor een groot draagvlak.

Blokkenstelmachine

Voor de uitbreiding van het huidige assortiment, werkt Bouwma aan de ontwikkeling van de grote BY1000 elementenstelmachine en een kleine, compacte blokkenstelmachine.

Deze laatste moet het gat in het onderste segment gaan opvullen. Gerritsen: “De machine moet naar de huidige en toekomstige Arbo-eisen kleinere blokken kunnen stellen, door de deurpost passen en in een woning of op de steiger kunnen worden gebruikt.”

De BY1000 elementenstelmachine moet juist met een tophoogte van 10,5 meter de grote broer worden van de BY300P elementenstelrobot en worden ingezet voor hallenbouw. Gerritsen: “Met deze twee machines kan Bouwma straks alle segmenten bedienen.”

‘Met uitschuifbare jib twee meter hoger reiken’

Reageer op dit artikel