nieuws

ECB handhaaft hoogte rente

bouwbreed

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft gisteren haar rentetarieven gehandhaafd. Dat heeft de instelling na afloop van haar tweewekelijkse vergadering laten weten.

Analisten hadden ook niet op een rentewijziging gerekend. Maar zij verwachten wel dat de ECB hoogstwaarschijnlijk in het eerste kwartaal nog zal besluiten tot een renteverlaging, omdat de Amerikaanse centrale banken woensdag hetzelfde deden. Het belangrijkste tarief van de ECB, de herfinancieringsrente, blijft staan op 4,75 procent.

De Fed verraste woensdag de wereld met een onverwachte daling van de rentetarieven. Fed-president Greenspan had hiertoe besloten vanwege de stagnerende groei van de Amerikaanse economie. Met de renteverlaging hoopt hij een zachte in plaats van een harde landing te bewerkstelligen. Analisten twijfelen overigens aan dat doel, getuige de forse stijging van de technologiebeurs Nasdaq, die 14 procent won na de bekendmaking van Greenspan.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels