nieuws

Duitse bouw start zesde jaar van recessie met weinig orders

bouwbreed

De Duitse bouw zal zich in 2001 niet kunnen herstellen van het afgelopen rampjaar. De bedrijven moeten zich instellen op het zesde jaar van recessie met andermaal een daling van de omzet. De werkgelegenheid zal met veertig- tot vijftigduizend arbeidsplaatsen afnemen tot het naoorlogse laagterecord van minder dan een miljoen banen.

Dat zijn de verwachtingen van voorzitter Walter van de Deutsche Bauindustrie. De topman schuift de schuld van de crisis naar de overheid, maar steekt ook de hand in eigen boezem. “Schandalig als je ziet voor welke prijzen wordt gewerkt. De bouwindustrie brengt zichzelf met het accepteren van niet rendabele opdrachten in steeds grotere moeilijkheden”.

Walter klaagt de politiek aan omdat de bestuurders zich in zijn ogen dood bezuinigen op de sector. “Dat is hoogst onverstandig want de geweldige behoefte aan bouwwerkzaamheden bij de overheid schreeuwt om ten uitvoer te worden gebracht.”

Het Duitse bouwbedrijfsleven is het jaar 2001 gestart met extreem slecht gevulde orderportefeuilles. De bouwers in het westen hebben voor 42,9 miljard gulden in de boeken, het laagste niveau sinds 1989. De bedrijven in de nieuwe deelstaten hebben voor 12,3 miljard aan opdrachten genoteerd, het geringste volume sedert 1992.

Evenwichtig

Brancheorganisatie Deutsche Bauindustrie schat in dat de neergang in de woningbouw nog lang niet ten einde is gekomen. In het westen is sprake van een uiterst evenwichtige woningmarkt. In het oosten drukt de grote leegstand nieuwe activiteiten. Walter verwacht dat in de oude deelstaten dit jaar hooguit 330.000 woningen zullen worden gebouwd. De nieuwe deelstaten mogen blij zijn met 70.000 wooneenheden.

Het marktsegment kantoren heeft door de aantrekkende algemene conjunctuur duidelijk vaart gekregen. In grote steden als München en Stuttgart tekent zich een ware bouwboom af. In de Zuid-Duitse steden is de leegstand van de kantoorgebouwen afgenomen tot respectievelijk 0,8 en 1,2 procent. Ook Düsseldorf, Frankfurt en Hamburg scoren voortrefffelijk, met leegstanden tussen de 3,6 en de 1,9 procent. Vier jaar geleden stond in de betrokken steden nog tot bijna acht procent van de kantoren leeg.

Toch geeft Deutsche Bauindustrie een sombere prognose af. De verwachtingen zijn weliswaar hoog, maar de genoteerde opdrachten blijven aan de matige kant.

Met de recordinvestering van 10,2 miljard gulden in de wegenbouw is Walter uiterst zijn nopjes. Dat succes moet volgens de Beierse topman echter wel worden gezien tegen het gegeven dat 80 procent van de opdrachten normaal gesproken komt van de lagere overheden.

Reageer op dit artikel