nieuws

Celfix-OX omstreden

bouwbreed

De beslissing van de doe-het-zelfwinkels en tuincentra roept forse reacties op. “Een heel goede beslissing”, aldus directeur Heemrood van het Nationaal Dubo-Centrum in Rotterdam. “Ook de professionele gebruikers moeten het signaal serieus nemen. HIBIN en NVOB zouden het ook moeten overwegen.” (HIBIN is de Vereniging van Handelaren in Bouwmaterialen in Nederland.)

Aan de andere kant verstuurt het houtverduurzamingsbedrijf Van Swaay Schijndel BV een persbericht, dat Celfix-OX in juni opnieuw voor vijf jaar is toegelaten door de Commissie Toelating Bestrijdingsmiddelen (CTB). Volgens het persbericht staat CTB achter de verduurzaming met Celfix-OX, past het middel uitstekend in het Dubo-beleid en sluit het aan op de aanbevelingen van SHR Hout Research in Wageningen. Van Swaay beveelt aan al het bouwhout preventief te behandelen tegen de boktor.

Celfix-OX bevat echter koper en chroom en staat op een lijst van de te verbieden middelen op de website van het Dubo-Centrum. SHR Hout Research zoekt driftig naar alternatieven, die de verduurzaming met koper, chroom en arseen kunnen vervangen. De CTB heeft de toelating van Celfix-OX met tegenzin verlengd en tracht alsnog een verbod rond te krijgen.

Reageer op dit artikel