nieuws

Californiërs oefenen voor uitvallen stroom

bouwbreed Premium

Californië besloot Californië als eerste Amerikaanse staat de energiemarkt te dereguleren. Maar niet helemaal, want er werd een maximumprijs vastgesteld voor eindverbruikers.

Dat plafond, stijgende kosten en het achterwege blijven van investeringen in nieuwe centrales leidden tot ernstige energieproblemen in Amerika’s rijkste staat.

In overleg met de overheid besloten energieleveranciers tot ‘rolling black-outs’ oftewel ‘rollende stroomonderbrekingen’. Hier het eerste uur, de volgende regio het tweede uur enzovoort. Dit dwingt beheerders van gebouwen tot noodmaatregelen.

“Als de stroom hier uitvalt, is het gebouw nog anderhalf uur bewoonbaar. Daarna wordt het te koud. In die anderhalf uur moet ik tweeduizend mensen evacueren. Mijn noodaggregaat levert stroom voor hooguit drie liften. Daarom worden de bovenste tien verdiepingen via de lift geëvacueerd en vanaf de achtste verdieping moeten de mensen de trap af”, aldus de manager van een appartementengebouw in San Diego.

Beheerders van kantoorgebouwen delen noodplannen rond en instrueren mensen hoe zij hun gebouwen het snelst kunnen verlaten. “Ik moet zeggen dat de meeste mensen deze ongewone situatie bijzonder laconiek opnemen”, aldus zegt een beheerder van een kantoorgebouw met dertig verdiepingen in de Californische hoofdstad Sacramento.

In San Francisco heeft manager Dan Stenz van het Best Western Hotel al zijn personeel gedrild voor een mogelijke black-out. “Wij hadden zevenhonderd kaarsen over van de jaarwisseling. Elke kamer heeft nu een stel kaarsen.

Reageer op dit artikel