nieuws

Broeikasgas conserveert hout

bouwbreed Premium

Superkritische koolstofdioxide blijkt een uitstekende verduurzamer voor hout. Dat ontdekten onderzoekers van de Australische Commonwealth Scientific & Industrial Research Organisation (CSIRO).

Op korte termijn moet de praktijk uitwijzen of de technologie in voldoende mate bouwdelen als vloeren en kozijnen voor ramen en deuren tegen bederf beschermt. Koolstofdioxide wordt bij een druk van meer dan 72,9 atmosfeer oftewel 1070 psi en een temperatuur van 31,1 graden Celsius superkritisch. In die toestand gedraagt het gas zich als een vloeistof waarin chemische stoffen oplossen.

Tegelijkertijd behoudt het de gasmatige eigenschap om in fijne structuren als die van hout door te dringen. Dat laatste gebeurt zonder de hoge oppervlaktespanningen die vloeistoffen veroorzaken. Op die manier zijn bijvoorbeeld ‘moeilijke’ soorten zachthout te behandelen. Dezelfde techniek verzadigt het hout met schimmelwerende middelen. In de komende maanden beproeven de CSIRO-onderzoekers aangepaste installaties die grotere hoeveelheden hout kunnen behandelen. Mede door de hoge druk kosten de voorzieningen meer dan die van conventionele verduurzamingsprocessen. De bedrijfskosten zouden daarentegen beduidend lager zijn.

CSIRO vroeg inmiddels patent aan op de ontwikkeling.

Reageer op dit artikel