nieuws

Britse bouw draait goed, maar Ierse zakt wat in

bouwbreed

Alfred McAlpine en Carillon, twee grote Britse bouwbedrijven, hebben optimistische cijfers gepubliceerd.

Aannemer en woningbouwer Alfred McAlpine verwacht ‘uiterst gunstige’ resultaten over het afgelopen jaar. De bouwactiviteiten namen toe, waarbij duidelijk meer nadruk kwam te liggen op een langduriger relatie met opdrachtgevers.

In de woningsector leverde McAlpine circa 4.000 huizen af, vrijwel evenveel als in 1999. De gemiddelde prijs steeg echter met 18 procent tot ruim 450.000 gulden. De marge op de nieuwbouwwoningen kwam boven de doelstelling van 12 procent, terwijl McAlpine voor het lopende jaar een verdere margeverbetering verwacht.

Ook aannemer Carillion is tevreden over het jaar 2000. Behalve van de woningmarkt profiteert het bedrijf ook van de investeringen in wegenbouw en spoorwegen. De winst over het afgelopen jaar komt in de buurt van de 1,5 miljard gulden, wat overeenkomt met de verwachtingen. Carillion stelt echter wel, net als Jarvis een paar weken eerder, dat het grote spoorvernieuwingsprogramma van de laatste weken eerder tot verschuivingen dan tot meer werk leidt.

Aan de andere kant zijn er tekenen dat de Ierse bouwmarkt na een jarenlange ‘boom’ nu wat begint in te zakken. Liam Kelleher, algemeen directeur van de Construction Industry Federation, verklaarde in zijn nieuwjaarstoespraak: “Het blijft redelijk goed gaan, maar geen enkele sector kan maar doorgaan met groeicijfers boven de 10 procent zoals we sinds 1994 noteerden.”

De orderportefeuille is echter nog steeds goed gevuld, waarbij vooral de kantorenbouw in en rond Dublin onverminderd door gaat. Het aantal te bouwen nieuwe woningen in Ierland vertoont daarentegen een duidelijke daling.

Reageer op dit artikel