nieuws

Breed verzet tegen regeling hogere btw

bouwbreed

Organisaties uit de bouwwereld voeren volgende week donderdag overleg met staatssecretaris Bos van Financiën over een omstreden btw-heffing. Inzet van het gesprek is volgens de bouworganisaties dat een extra btw-heffing bij bebouwingen van tafel verdwijnt.

Bewoners die vorig jaar hun huis lieten verbouwen waarbij de werkzaamheden pas dit jaar klaar zijn, zijn in individuele gevallen honderden tot vele (tien)duizenden guldens duurder uit. Zij moeten alsnog 1,5 procent extra btw betalen over reeds in 2000 betaalde facturen. De aannemersfederatie BouwNed, de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) en de Vereniging Eigen Huis hebben de handen in elkaar geslagen en een schriftelijk protest laten horen bij Bos en de vaste kamercommissie van Financiën.

De organisaties zijn het niet eens met de ‘verrassende interpretatie die de Belastingdienst geeft aan de overgangsregeling voor de btw-verhoging in het kader van het nieuwe belastingplan’. Volgens een schatting van de drie organisaties gaat het om een naheffing van in totaal zo’n 50 miljoen gulden.

“Deze maatregel is volstrekt onredelijk en absoluut niet uit te leggen richting opdrachtgevers en aannemers”, zegt woordvoerder L. Steijn van BouwNed (NVOB en VGBouw). “Voor aannemers levert de naheffing veel administratieve rompslomp en extra werk op. Daar zit niemand in deze tijd van drukte op te wachten. ” Bovendien lopen aannemers en architecten volgens hem grote financiële risico’s.

Incasso

“Als de woonconsument meent dat hij heeft betaald en een naheffing krijgt, moet de aannemer als eerste de klappen opvangen. Hij zal een incassobureau moeten inschakelen om zijn geld te krijgen en loopt de kans uit eigen zak te moeten bijpassen.”

De organisaties stellen het ministerie voor om over reeds in 2000 betaalde facturen voor verbouwingen gewoon het btw-tarief van 17,5 procent te handhaven. Over facturen die dit jaar worden verstuurd, zou dan het nieuwe btw-tarief van 19 procent in rekening kunnen worden gebracht. Deze werkwijze zou aansluiten bij het algemene uitgangspunt van btw-heffing, namelijk dat prestaties zijn onderworpen aan het btw-tarief dat van kracht is op het moment dat de prestatie wordt geleverd. Eenzelfde regeling is getroffen voor de oplevering van nieuwbouwwoningen. “Het is onredelijk dat er verschil wordt gemaakt tussen bouwprojecten en verbouwingen”, zegt woordvoerster Geerts van Vereniging Eigen Huis. “We moeten één lijn trekken voor bouwprojecten en verbouwingen.”

Bouwned trok al voor de Kerst aan de bel en benaderde vorige week de twee andere organisaties voor een gezamenlijk protest. De werkgeversorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW hebben zich inmiddels daarbij aangesloten.

Reageer op dit artikel