nieuws

Bouw nieuwe markt voor Bijlsma Transporttechniek

bouwbreed

Het is niet de eerste order voor de stortkraan, maar wel de grootste. Begin deze maand kreeg Bijlsma Transporttechniek de opdracht van Uniebeton om twee kranen te leveren. De apparatuur wordt ingezet bij de fabricage van prefab betononderdelen voor de bouw.

“Voor ons is de bouw een relatief nieuwe markt”, vertelt directeur P. Bijlsma, die in 1984 voor zichzelf begon. Dat laatste is een verhaal apart. Bijlsma wilde een nieuwe loods bouwen in zijn geboortedorp. Maar de toenmalige burgemeester en wethouders merkten op dat het gebouw hoger werd dan een ANWB-bord en dus niet kon. “Ik ben toen zo kwaad geworden dat ik spoorslags naar Joure ben verhuisd. Daar was toen niet eens een bouwvergunning vereist”, herinnert de 51-jarige ondernemer zich.

Hij ziet de order van Uniedek-dochter Uniebeton als een bevestiging van zijn nieuwe product. Vorig jaar leverde het bedrijf al twee soortgelijke kraansystemen aan respectievelijk Haitsma Beton in Kootstertille en Heembeton in Hasselt. De laatste is sinds afgelopen week operationeel.

De grote vervolgopdracht kwam bij het Friese bedrijf terecht omdat het een totaalproduct levert, weet Bijlsma. “Ook de bouwindustrie wil geen verschillende leveranciers meer over de vloer, maar één aanspreekpunt.” Behalve de stalen frames van de bovenloopkranen, de kraanbanen en de transportbanden, levert de Jouster onderneming ook de kubelstransport- en de dwarstransportwagens voor de stortmachine.

Volautomatisch

Maar wat vooral aanslaat is dat de Friese onderneming de transportsystemen volautomatisch levert. “We hebben onze eigen software en PLC-besturing ontwikkeld”, geeft ing. A. Rypkema van het bedrijf aan. Sinds januari is hij met collega J. de Jong tot het directieteam toegetreden. Daarmee heeft Bijlsma zijn opvolging al in een vroeg stadium geregeld.

Met de volautomatische transportinstallaties mag de onderneming uniek zijn in de bouwsector, de ervaring deed het bedrijf op bij andere klanten. Zo is Bijlsma onder andere een goede bekende in de vrachtautoindustrie. Scania is bijvoorbeeld klant vanaf het eerste uur, maar ook Caterpillar. Daarnaast ontwikkelde Bijlsma midden jaren negentig een unieke mobiele trekbank om de hijsapparatuur periodiek te controleren en te certificeren.

In de bouwsector worden de kranen vooral gebruikt bij de fabricage van prefab elementen van beton. “Je moet denken aan heipalen, vloerdelen en betonplaten”, geeft Rypkema als voorbeeld. “Wij leveren een systeem waarbij zowel droog als vloeibaar beton in mallen wordt gestort”, haakt Bijlsma in.

Logo

Dat systeem begint al als het schip moet worden gelost.

Meer portaalkranen in de bouw zijn al voorzien van het logo van de Jouster producent. Vervolgens zorgt deze ook voor het transport van de trechter naar de betoncentrale, “en daarna zijn we weer in beeld met eerdergenoemde nieuwe activiteit”.

In de productiehal transporteren de kranen het beton via kubelstortkokers naar de stortmachine. Deze stort het beton vervolgens in de mallen, een volautomatisch proces dat tegenwoordig door één man kan worden uitgevoerd. “Maar ook maken wij de transportapparatuur om het gereed product uit de mallen te halen en in de opslag te brengen.”

Groei

De snelle groei van de onderneming, waar nu 45 mensen werken, leidde een aantal jaren geleden tot een splitsing. “We hebben toen voor de hijsonderdelen, zoals katrollen, platenklemmen en hijskettingen en -banden een aparte onderneming opgericht”, verwoordt Bijlsma de groei. Hij achtte de opdeling noodzakelijk, omdat anders te veel activiteiten onder één paraplu plaatsvonden.

Maar ook de steeds strenger wordende arbo-eisen zorgden voor groei. “Het terugdringen van ziekteverzuim en invaliditeit speelt ons zo in de kaart”, aldus Bijlsma, want de Friese onderneming begon enige jaren geleden tevens met de fabricage van tilhulpen. Waren deze in eerste instantie bestemd voor gewichten boven honderd kilo, nu is er ook een aanbod voor lagere gewichten.

Kerngegevens

Naam: Bijlsma Transporttechniek BV

Onderdeel van: Top Crane BV

Zusterbedrijf: Bijlsma Hijsequipment BV

Directie: P. Bijlsma, ing. A. Rypkema en J. de Jong

Personeel: 45 medewerkers.

Producten: Hijs- en hefmiddelen voor horizontaal en verticaal transport, mobiele trekbank voor inspectie en certificering op locatie, hijshulpstukken, onder de haak.

Omzet: 10 miljoen (2000)

Werkgebied: Nederland. Zoekt importeurs/agenten in omringende landen.

Certificaten: TÜV, ISO 9001, Erkend Keuringsbedrijf Hijs- en hefmiddelen en VCA

‘Bouw wil niet langer verschillende leveranciers over de vloer’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels