nieuws

‘Bossie’ laat rekening uitverkoop huizen na

bouwbreed

De verkoop van 297 overheidswoningen door de vorige Surinaamse regering, heeft de staatskas drie miljoen gulden gekost. De huizen werden door de regering van president Jules Wijdenbosch voor prijzen van gemiddeld duizend gulden aan de huurders verkocht, terwijl de getaxeerde waarde ruim tien maal hoger lag.

De Stichting Volkshuisvesting, die de woningen beheerde, heeft de huidige minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Somohardjo, op het financiële debacle geattendeerd. De huizen werden kort voor de verkiezingen van mei vorig jaar verkocht, volgens toenmalige oppositieleden met het doel stemmen te winnen. “Ik heb er geen moeite mee dat die mensen geholpen zijn, maar het kan niet zo zijn dat 297 gezinnen profiteren ten koste van de rest van de gemeenschap”, meent Somohardjo.

De bewindsman geeft toe dat hij de verkopen niet meer terug kan draaien. “De koop is al gesloten. We zouden via de rechter kunnen proberen de huizen terug te halen, maar zover wil ik niet gaan. Voor de mensen die de woningen gekocht hebben was het in ieder geval een lot uit de loterij.”

Door de uitverkoop is de Stichting Volkshuisvesting in forse financiële problemen gekomen. Deze heeft tot een grote verliespost geleid, terwijl er ook geen huuropbrengsten meer uit de verkochte huizen naar de stichting toevloeien.

Woningzoekenden

Suriname kampt met een enorm tekort aan betaalbare huurwoningen. Momenteel staan meer dan dertigduizend woningzoekenden op de wachtlijst. Somohardjo heeft aangekondigd nog dit jaar tweeduizend huizen te willen bouwen, om in de daaropvolgende jaren het woningbestand op peil te brengen. Naar de fondsen hiervoor, 140 miljoen gulden, is de regering echter nog op zoek.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels