nieuws

Bond moet kaderleden met kaarsje zoeken

bouwbreed

De afdeling Naarden-Bussum van FNV Bouw lijkt gered. Ter elfder ure heeft het bestuur vier potentiële kaderleden weten te strikken. “Het was inderdaad op het nippertje”, vertelt H. van Huisstede, voorzitter van het huidige clusterbestuur Naarden-Bussum en Hilversum. Maar of daarmee ook de toekomst van de afdeling voor de lange termijn is veiliggesteld waagt hij te betwijfelen.

“Het is een latertje geworden”, zegt Van Huisstede daags na de ledenvergadering waarop de toekomst van de bondsafdeling Naarden-Bussum het belangrijkste agendapunt was.

Al geruime tijd opereert deze afdeling met ruim 250 leden zonder eigen bestuur. Vandaar dat de afdeling vorig jaar bij het rayon Hilversum is ondergebracht.

Drempel

“Maar”, benadrukt Van Huisstede, “voorop stond dat Naarden-Bussum zelfstandig zou moeten blijven. Het is toch zonde als een afdeling die al in 1896 is ontstaan, zou moeten worden opgeheven?”

En dat leek toch wel degelijk realiteit te worden. “Het bleek ongelofelijk moeilijk kaderleden te werven. Niemand had er trek in. Ik denk toch ook dat veel mensen een drempel over moeten om vrijwilligerswerk te doen. Niet alleen de vakbond, maar bijna alle verenigingen kampen met het probleem dat steeds minder mensen zich voor een club willen inspannen.”

Van Huisstede (51) kan zich daaraan wel eens ergeren. Temeer daar hij alleen al voor FNV Bouw 23 jaar in verscheidene functies actief is. “Ik ben zeventien jaar kaderlid geweest voor de afdeling Nederhorst den Berg en na mijn verhuizing nu zes jaar in Hilversum.”

Welvaart

De eind jaren tachtig afgekeurde betonwerker is ook bestuurslid van een schaakvereniging en biljartclub en heeft een actieve rol in de Socialistische Partij. “Ik ben een echt verenigingsmens”, geeft hij als reden. “Ik kom uit een groot arbeidersgezin, een rood nest waar het vanzelfsprekend was dat je iets voor je medemens doet.”

Maar vakbondsman Van Huisstede zal de eerste zijn om te erkennen dat de tijden zijn veranderd. “We maken een periode van forse welvaart mee en dan zie je dat mensen ’s avonds na het werk voor de televisie gaan zitten en geen zin hebben of te moe zijn om nog de deur uit te gaan. Je ziet daardoor ook het lidmaatschap van de vakbond teruglopen. In de jaren zeventig was 95 procent van alle bouwvakkers in Nederhorst den Berg lid van de bond. Als er een demonstratie was in Den Haag gingen we er met bussen vol naartoe. Het enthousiasme voor het vakbondswerk was in die tijd zelfs zo groot dat we tijdelijk een kaderstop hebben moeten invoeren. Kom daar nu nog eens om.”

Het enthousiasmeren van vooral jongere collega’s voor de vakbond valt niet mee. Vorig jaar bemande Van Huisstede tijdens de BouwRai in Amsterdam een informatiestand van de FNV Bouw. “Drommen jongeren kwamen langs en ik vroeg hen wat ze in de bouw gingen doen. ‘In de bouw?’, zeiden ze, ‘we gaan in de makelaardij veel geld verdienen’.”

Rechtvaardigheidsgevoel

Bij die gelegenheid heeft hij zich enorm verbaasd over de gebrekkige kennis bij scholieren over de vakbond. “We hadden een quiz met de vraag wie de voorzitter van de FNV is. De deelnemers konden kiezen tussen Jan Marijnissen, Boris Jeltsin en Lodewijk de Waal. Je wilt niet weten hoeveel scholieren Marijnissen of zelfs Jeltsin hebben aangekruist. En dan denk ik ‘ze krijgen toch maatschappijleer op Toch wil Van Huisstede niet al te pessimistisch zijn. De vakbondsman heeft de ervaring dat jongeren, als ze eenmaal de drempel van het vakbondswerk over zijn, er steeds dieper in raken. “Zo is dat met mij destijds ook gegaan. Natuurlijk moet je een zekere mate van rechtvaardigheidsgevoel hebben om je hard te willen maken voor je collega’s. Maar als je dat hebt, komt het wel goed.”

De vier aspirant-kaderleden die nu voor de afdeling Naarden-Bussum zijn gestrikt, krijgen tot juni de tijd om aan het werk te ruiken. “Pas dan besluiten we of de afdeling zelfstandig zal blijven of toch opgaat in één afdeling met Hilversum.”

Los van dit besluit gelooft de vakbondsman dat dit toch op de lange termijn zal gaan gebeuren. “Binnen tien jaar is er één afdeling voor heel het Gooi. Dat zal voor de bond efficiënter zijn. Maar voor ons uit oogpunt van nostalgie uiteraard jammer.”

‘Jongeren dachten het eerst aan de makelaardij; veel geld verdienen’

Reageer op dit artikel