nieuws

Betoncentrale Twenthe loopt voorop met geluidsarme mixers

bouwbreed Premium

Aandrijfmotoren voor betonmixers hebben de nare eigenschap dat ze een aanzienlijke portie decibellen produceren. Vooral bij een stort ’s morgensvroeg in een woonwijk kunnen omwonenden ruw uit hun slaap worden gewekt. Daarom ging Betoncentrale Twenthe twee jaar geleden op zoek naar een methode die het geluid reduceert.

Mulder Betonmixers uit Dordrecht heeft de oplossing: een betonmixer op een oplegger met een separate aandrijfmotor die voorzien is van een stalen kap. Betoncentrale Twenthe heeft de eerste twee geluiddempende mixers in gebruik genomen op werken in Almelo en Doetinchem.

Volgens commercieel directeur H. Ardesch is het verschil tussen een traditionele mixer op een vast chassis en het nieuwe systeem duidelijk hoorbaar. De adviesnorm voor geluid van betonmixers ligt in Nederland op 80 decibel. Daar blijft de geluiddempende mixer op een meter afstand onder met circa 2 decibel. De traditionele exemplaren op chassis, die aangedreven worden door de motor van de vrachtwagen, produceren minstens 90 à 95 decibel.

Compact

De demping wordt veroorzaakt door de stalen kap om de zes cilinder dieselmotor. De kast is aan de binnenkant bekleed met geluiddempend materiaal. Dit systeem is toepasbaar op betonmixers op een oplegger of stationaire mixers. Ter vergroting van het bedieningsgemak zijn in de overkapping de brandstoftank, accu’s en het bedieningspaneel geïntegreerd. Daardoor ontstaat een compact systeem.

De Betoncentrale Twenthe profiteert in twee opzichten van de nieuwe mixers. In de eerste plaats wil de betonverwerker uit Hengelo voldoen aan de milieueisen. Hoewel de norm van 80 decibel geen verplichte status heeft, wil het bedrijf wel voorop lopen. Naar aanleiding van het milieubeleidsplan dat minister Pronk twee jaar geleden met de betonindustrie vaststelde, steekt Betoncentrale Twenthe veel energie in een schonere en stillere productie en transport. In de tweede plaats heeft de betoncentrale een voorkeur voor opleggers. “Die kun je namelijk multifunctioneel gebruiken”, aldus Ardesch.

Demontage

De vraag naar geluiddempende aandrijfmotoren voor betonmixers is er wel, maar het betaalt zich nog niet uit. Volgens directeur W. van Aalst van Mulder Betonmixers kijken veel betoncentrales de kat uit de boom. Aanpassing van de bestaande opleggers kost circa twaalfduizend gulden. Het grootste deel van de kosten zit in de demontage van de motor en het uurloon van de monteur die de nieuwe hulpmotor installeert. Het merendeel van de geluiddempende betonmixers wordt gemonteerd op opleggers van Floor en Bulthuis.

Op dit moment telt Nederland circa 1200 betonmixers.Circa 900 exemplaren zijn nog op een vast chassis gemonteerd

Reageer op dit artikel