nieuws

België wil discussie over belasting op geldtransacties

bouwbreed

België wil binnen de Europese Unie een discussie aanzwengelen over de zogenoemde Tobin-tax. Dat is een kleine belasting op geldtransacties, die volgens de voorstanders ervan speculatie op de kapitaalmarkten zou kunnen tegengaan.

De Belgische minister van Financiën Reynders wil de Tobin-tax eind volgende week bespreken in de eurogroep, de vergadering van ministers van EU-landen die de euro hanteren, zo zegt een van zijn topambtenaren in de krant De Morgen. België is dit jaar voorzitter van de eurogroep. De bijeenkomsten van de eurogroep zijn informeel. De groep kan geen besluiten nemen. “Maar als er een akkoord is tussen de twaalf landen van de eurozone is het veel makkelijker een besluit te nemen in een van de echte Europese raden”, zegt Reynders’ adjunct-kabinetschef Maréchal.

Reynders, een Franstalige liberaal, laat vooralsnog overigens in het midden of hij een voorstander is van de Tobin-tax. In België lopen wel enkele onderzoeken naar de haalbaarheid van een dergelijke heffing.

De belasting, een idee van de Amerikaanse econoom en Nobelprijswinnaar James Tobin, heeft vooral aanhangers in linkse kringen. De opbrengst van de belasting zou kunnen worden gebruikt voor goede doelen, zoals de hulp aan arme landen of het milieu.

Reageer op dit artikel