nieuws

Bedrijven in Noorden hebben ruimte nodig

bouwbreed

Het noordelijk bedrijfsleven heeft de komende jaren een veel grotere behoefte aan ruimte dan voorspeld. Ruim 42 procent van de ondernemers in Friesland, Groningen en Drenthe gaat tussen nu en vijf jaar uitbreiden.

Een overgrote meerderheid wil het liefst in eigen gemeente blijven, blijkt uit onderzoek van de noordelijke Kamers van Koophandel. Het grootste deel van de 1350 ondervraagde bedrijven blijft zelfs het liefst op het eigen bedrijventerrein. Dat kan niet altijd. Ongeveer 27 procent moet al dan niet gedwongen door ruimtegebrek verhuizen. Vooral in de steden Groningen en Leeuwarden moeten bedrijven hun terrein verlaten wegens de beperkte uitbreidingsmogelijkheden.

De uitbreidingsvraag is het grootst bij ondernemers in groothandel en industrie. De meeste ruimte vergen bedrijven in transport en distributie. De gemiddelde uitbreidingsbehoefte ligt rond 2500 vierkante meter. De totale ruimtevraag van het noordelijk bedrijfsleven wordt geschat op 240 hectare per jaar, waarvan 45 procent in Friesland. Het onderzoek signaleert spanning tussen de gewenste uitbreidingsruimte en de mogelijkheden die worden geboden in de Vijfde nota ruimtelijke ordening.

Reageer op dit artikel