nieuws

Barst in de klomp

bouwbreed

Menig econoom en beurswatcher zal toch het gevoel hebben gehad dat donderdag zijn klomp luidkeels kraakte bij het aanhoren van Alan Greenspan. Iedereen in de financiële wereld had uitgekeken naar de eerste wijze woorden van de goeroe in het Bush-tijdperk.

Dan spreekt hij voor de Amerikaanse Senaat uit dat in de VS sprake is van een dramatische groeivertraging die waarschijnlijk in het vierde kwartaal uitkomt op nul. Dat hiermee de weg geplaveid wordt voor een renteverlaging weet zo langzamerhand iedereen wel.

Om daarna echter tegelijkertijd te zeggen dat er ruimte is voor het belastingplan van Bush, een lastenverlichting van 1,6 biljard dollar, en dat dan ook nog de torenhoge schuldenlast van de States naar beneden kan, deed mijn stoel omrollen. Was dit dezelfde man die bijna acht jaar lang de financiële verdediger was geweest van Clinton?

Als zijn Europese evenknie Wim Duisenberg een dergelijke tour de force had uitgehaald, zouden de hotlines van beurshandelaren roodgloeiend hebben gestaan, de handel zijn stilgelegd als de computers inmiddels al niet op tilt zouden zijn geslagen en de Europese ministers van Financiën in spoedzitting bijeen komen.

Niet zo in de States. Business as usual, de techno’s onder druk, Dow Jones zelf niet onder de indruk en de koers van de euro laag als immer. Pas vrijdag schoot de valutahandel kennelijk wakker. De euro stijgt weer wat.

Bij de Europese beurzen was het beeld niet anders. Ook hier business as usual. Beurshandelaren die elke stijging van een technofonds begroetten als het einde van de neerwaartse spiraal ,om de volgende dag te concluderen dat het nog erger kon.

Gevolg van al deze spanningen is en blijft een verwarde beleggerswereld die weinig kooplust toont. Des te opmerkelijker is ook de geringe interesse in vaste waarden behalve de Olies. Die stijgen met enige vertraging toch, hetgeen wel door zal gaan nu marktleider Shell de brandstofprijzen weer eens heeft verhoogd.

Aan de bouw gaat alle commotie stilletjes voorbij. Zelfs eigen nieuws uit de sector heeft weinig impact op de beurskoersen.

Zo kondigde Grontmij aan haar financiële positie te hebben verbeterd om in staat te zijn door acquisities te groeien. Gevolg: door de week heen zakte de koers. Dit kan zijn doordat in de afgelopen drie weken de koers al gestegen was van zo’n 33 euro naar 37,50 euro.

Boskalis kreeg een nieuw advies van Van Lanschot. Dat was overigens hetzelfde als het vorige: outperfomance. Ook het koersdoel van 35 euro bleef hetzelfde. Gevolg: meer dan een euro verlies tot 27,20 euro.

HBG blijft de stijgende lijn vasthouden. Inmiddels zit het aandeel stevig boven de 12 euro.

Voor het overige was het dubbeltjes as usual.

Reageer op dit artikel