nieuws

Amsterdam krijgt glazen ‘lampion’-bioscoop op palen

bouwbreed

Amsterdam krijgt volgend voorjaar een bioscoop op palen, zwevend boven het water. Het zogenoemde Cineship telt vier zalen en komt in de IJ-haven.

Het nieuwe complex aan de Veemkade gaat eruit zien als een enorme glazen lampion. Achter een doorzichtige glazen gevel van ruim 20 meter hoog worden bewegende beelden vertoont.

Hoeveel geld er met de bouw is gemoeid, wil Cineship niet bekend maken. Amsterdam hoopt er met het Cineship een markant punt in het vlakke water van het IJ bij te krijgen. “Het is een bijzonder ontwerp geworden, een echte eyecatcher. Een soort lamp die oplicht op het water.”

Cineship is de jongste telg aan de uitdijende bioscoopboom van Amsterdam. Nabij het voetbalstadion Arena van Ajax werd vorig jaar al het complex van Pathé opgeleverd met veertien zalen en drieduizend zitplaatsen. Later dit jaar komt daar nog het gerenoveerde complex van Tuschinski bij. Dat monument in art-decostijl wordt voor een bedrag van 80 miljoen gulden opgeknapt en telt dan samen met het aanpalende Pathé De Munt negentien zalen met zo’n vierduizend stoelen – het grootste bioscopencomplex van Nederland.

Reageer op dit artikel