nieuws

ABB ontwikkelt ook voor woningmarkt

bouwbreed

Tot 2005 hoopt ABB met Volvo Aero 40.000 aardgasgestookte microturbines te verkopen. De installaties leveren een elektrisch vermogen van 300 tot 500 kilowatt en zijn bedoeld voor onder meer bedrijfsgebouwen.

Met het Amerikaanse DuPont ontwikkelt ABB brandstofcellen voor de woningmarkt. Bewoners met een gasaansluiting kunnen daarmee zelf hun energie opwekken. De kosten vallen volgens ABB lager uit dan wanneer ze die (tegen geliberaliseerde prijzen) inkopen bij energieleveranciers. Microgasturbines, brandstofcellen kunnen met windturbines een zogeheten micronetwerk vormen. Aangevuld met warmte/kracht-koppeling en zonnesystemen wekken die tegen relatief lage investerings-, bedrijfs- en onderhoudskosten deels hernieuwbare energie op. De verschillende onderdelen staan door middel van intelligente meet- en regelapparatuur met elkaar in verbinding. Een micronetwerk biedt ongeveer 10 MegaWatt; voldoende om 5000 tot 7000 mensen van energie te voorzien.

Reageer op dit artikel