nieuws

Noodhuizen in Italië eindelijk van hout

bouwbreed

Na jaren worden de klachten serieus genomen van de tienduizenden Italianen die na aardbevingen en overstromingen in containers bivakkeren. Afgelopen week is een voorstel gepresenteerd om de noodwoningen in het vervolg van hout te maken.

Aan de rapportage hebben diverse instanties meegewerkt, waaronder het instituut voor houtonderzoek. Italianen die na een ramp hun woning niet meer in kunnen, zitten jarenlang in stalen ‘dozen’. Afgezien van de aanblik en de roestproblemen, is de isolerende werking ontoereikend. In de winter blijkt het stervenskoud en ’s zomers wordt de container een soort broeikas. De houten vervanger moet op 45 vierkante meter vier personen kunnen herbergen. De kosten per huisje zijn berekend op 35.000 gulden, en voor de montagetijd staat acht tot tien uur. De nationale organisatie voor burgerbewaking ziet het houten huis als haalbaar voor de nabije toekomst. Haast met het concretiseren van deze optie wordt gevoed door de lichte aardbevingen die vorige week Assisi opnieuw troffen.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels