nieuws

Nieuwe boortechniek voor Sophiaspoortunnel

bouwbreed

PAPENDRECHT/ZWIJNDRECHT – De aanleg van de Sophiaspoortunnel is gisteren officieel van start gegaan. Bij de aanleg van deze tunnel tussen Zwijndrecht en Papendrecht wordt een unieke, snelle boormethode gebruikt: het continue boren. De acht kilometer lange tunnel is het grootste bouwwerk van de Betuweroute. Er is een aanneemsom mee gemoeid van 657 miljoen gulden.

De spoorverbinding begint in Zwijndrecht op het rangeerterrein, loopt via het grondgebied van Hendrik-Ido-Ambacht, Alblasserdam en Graafstroom om weer boven te komen voorbij de provinciale weg N214 bij Papendrecht. Het bouwwerk onderkruist onder meer het reizigersspoor Rotterdam-Dordrecht, de rivieren de Rietbaan en de Noord en twee hoofdwaterkeringen. De tunnel voor het goederenvervoer ontleent haar naam aan de Sophiapolder die halverwege het trace loopt.

Het boren begint vanaf de Papendrechtse kant. In aanwezigheid van minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat gaf burgemeester Van Belzen van Graafstroom daar gisteren het sein ‘start boren’.

De starthandeling ging ‘traditioneel’ vergezeld van een kerkelijke inzegening door een katholieke pastoor en een protestantse dominee. Bij de katholieke wijding werd niet alleen de zegen van de Heilige Drie-eenheid gevraagd, maar ook de steun van Sint Barbara, beschermheilige van tunnelbouwers en mijnwerkers. Nadat pastoor Winkelhuis van de parochies in Alblasserwaard-West wijwater over de voorkant van de meer dan 80 meter lange boormachine had gesprenkeld, werd de naam ‘Sophiatunnel’ onthuld. De Duitse invloed in het project was niet alleen merkbaar in de kerkelijke ceremonie, maar ook uit de Duitse tekst ‘Gluck auf’ op de naamplaquette.

De Nederlands/Duitse aannemerscombinatie Tubecon voert het project uit. In dit concern zitten Koninklijk Boskalis Westminster NV, Heijmans NV, Hochtief AG, Philip Holzmann AG en NBM-Amstelland NV.

Minister Netelenbos tijdens de ceremonie in Papendrecht.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels