nieuws

Canadese motorgrader van Volvo naar Europese markt

bouwbreed

trier – Volvo Construction Equipment heeft de nieuwe motorgrader van de serie VI van Champion in Europa geintroduceerd. Het van oorsprong Canadese Champion is overgenomen door Volvo CE, en de vraag is hoe lang het duurt voordat ook op deze machine de Zweedse naam staat.

De motorgrader is een schaars artikel in Europa en zeker in Nederland. Herman Ridderikhof, commercieel manager van importeur Kuiken in Emmeloord, verwacht dan ook dit jaar niet meer ‘dan enkele stuks’ te verkopen.

De serie VI bestaat uit machines van 13,9 tot 19,4 ton en is uitgerust met een herontwikkeld Moveable Blade Control System (MBCS). Het blad kan 90 graden verticaal en 21 graden naar beneden draaien. Het blad steekt buiten het bandenprofiel uit en kan maximaal 838 millimeter diep in de grond snijden.

De typen 716A VHP en 736A VHP van respectievelijk 14,3 en 16,2 ton zijn uitgerust met het nieuwe AWD-systeem (All Wheel Drive), dat de machines geschikt maakt voor zowel het fijne werk als het ruimen van grote hoeveelheden sneeuw. Het systeem past de druk op de wielen op zestien niveaus aan aan de benodigde duwkracht.

De machinist kan het systeem toepassen op twee, vier of zes wielen. In de ‘kruipmodus’, met een snelheid tot 3,2 kilometer per uur, kan de machine uiterst nauwkeurig werken, in de snelste modus werkt de machine tot 32,5 kilometer per uur en is de extra duwkracht op het blad 3400 kilogram.

Uitrustingsstukken

Zoals bij elke nieuwe serie grondverzet-, overslag- en bouwmachines is ook bij de Champion VI de cabine verbeterd. Het zicht rondom is verruimd en de bedieningshendels en pedalen zijn beter gepositioneerd. Aan de Champion kunnen diverse uitrustingsstukken worden gemonteerd.

De Champion van Volvo CE kan zowel robuust als heel nauwkeurig werk aan. De Nederlandse markt voor de machine lijkt vooralsnog klein.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels