nieuws

Parijs wil tunnel naar luchthaven

bouwbreed

Parijs wil een tunnel voor vooral bussen en taxi’s bouwen om de internationale luchthaven Charles de Gaulle in Roissy beter bereikbaar te maken. De bouw van de 21 kilometer lange tunnel kan beginnen zodra de regering instemt, zo meldt het dagblad Le Figaro. Alles is klaar voor de aanleg. Het kost de Franse overheid niets, omdat particuliere bedrijven en instellingen de tunnel bouwen en hem afbetalen met tolheffing. De verbinding moet in 2006 af zijn en kost zeker 1,5 miljard gulden.

Een beetje drukte op de autosnelweg A1 van Parijs naar het noorden en de luchthaven kan de reistijd naar Charles de Gaulle doen oplopen tot anderhalf uur. Proeven met aparte rijbanen voor bussen en taxi’s zijn mislukt. Het openbaar vervoer en de taxi’s staan nu ook in de file. De luchthaven vreest zo net als de autoroute dicht te slibben. De concurrentie met Berlijn, Frankfurt, Amsterdam en Londen is moordend. Recent is een derde baan voor Charles de Gaulle geopend en de vierde ligt op de tekentafel. Er kunnen straks 55 miljoen passagiers per jaar worden aan- en afgevlogen, maar veel van hen zullen Parijs willen zien en niet enkel de file tussen de ringweg en het vliegveld.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels