nieuws

Zondagswerk

bouwbreed Premium

De zaterdag moet een gewone werkdag worden, vinden de werkgevers in de bouw. Daar is iets voor te zeggen.

Wie profiteert van de ‘zegeningen van de 24-uurs economie’ moet zelf ook maar meedraaien. Het verzet ertegen wordt bestempeld als irrationeel. Toch is ook dat verzet niet zonder grond. Bij dit soort ontwikkelingen kun je op je klompen aanvoelen dat wat je de ene dag toejuicht, zich de volgende dag tegen je keert. Ooit was het leuk dat tweeverdieners hun salarissen mochten optellen voor een extra hoge hypotheek, nu móet je met z’n tweeën werken om nog een huis te kunnen kopen. Nu mag het werken op zaterdag, dadelijk moet het – en ook op zondag. Sinds de sociologie in discrediet is geraakt, is voor dit mechanisme geen oog meer. Alles wordt afgeschilderd als een kwestie van individuele keuze. Maar hoe lang is er nog respijt voor wie zich beroept op het aloude ‘Zondagswerk is niet sterk’?

Reageer op dit artikel