nieuws

Vrouw kan in bouw goed werk verrichten

bouwbreed Premium

Werktijden die aangepast kunnen worden en parttime banen moeten de bouw aantrekkelijker maken voor vrouwen. “Werkvoorbereiders, calculatoren, uitvoerders, projectleiders en bedrijfsleiders zijn functies die probleemloos ook door vrouwen kunnen worden vervuld. En daar hoeft het niet bij te blijven, want hogere functies zijn ook mogelijk.”

Dat zei W. Bax, voorzitter van de stuurgroep samenwerking AVBB-W/HBO, vrijdag tijdens de uitreiking van de afstudeerprijzen hbo-bouwkunde en civiele techniek.

Bax signaleert dat bouwbedrijven in toenemende mate personeel bij elkaar wegkopen. “Per bedrijf wordt het probleem tijdelijk opgelost, maar voor de bedrijstak zelf blijft het probleem bestaan.”

Hij is daarentegen optimistisch over de instroom van vrouwen in de bouw. “Hoewel het om kleine aantallen gaat, zijn er aanwijzingen dat de instroom van vrouwen in eerdergenoemde functies een stijgende lijn vertoont.”

De werkstukken Bouwkunde die door de jury werden genomineerd voor de afstudeerprijs van het AVBB Waterweggebied ondersteunen die conclusie. Aan de zeven geselecteerde werkstukken bouwkunde werkten 21 studenten mee, onder wie zeven vrouwen. Bij de elf studenten die werkten aan de vijf genomineerde werkstukken civiele techniek waren daarentegen geen vrouwen.

Winnende ontwerpen

De afstudeerprijs bestaat uit een bedrag van 2500 gulden en een oorkonde. Het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) Waterweggebied wil zo studenten aanmoedigen om zorgvuldig uitgewerkte en liefst ook vernieuwende werkstukken te presenteren. “Tevens wordt getracht studenten aan te moedigen voor genoemde studierichtingen te kiezen, het afstudeerniveau te verhogen en de instroom in het uitvoerend bouwbedrijf te vergroten.”

De winnende ontwerpen werden steeds gemaakt door een groep van drie studenten. Voor bouwkunde ging de prijs naar Museum Kelfkensbos, ontworpen door L. Roosken, T.J. Verheijen en A.J. Trim. De prijswinnaars bij civiele techniek waren A.A. Maas, H. Hanemaaijer en L. van den Heuvel.

In totaal werkten 110 studenten bouwkunde aan 27 afstudeeropdrachten. Bij civiele techniek werkten veertig studenten aan zeventien afstudeeropdrachten.

Reageer op dit artikel