nieuws

Vlinderparadijs ruziet met aannemer

bouwbreed Premium

De directie van vlinderparadijs Papiliorama in Havelte stapt naar de rechter als er geen overeenstemming wordt bereikt met aannemer Nimberg BV uit Havelte en Wouda & Van der Schaaf Architecten in Meppel.

Het twee jaar oude vlindermuseum kampt met extreme condensvorming die niet goed wordt afgevoerd. Verder zijn de ramen lek en dreigen ze uit hun sponningen te knappen.

Eigenaar E. Hendriks van het Papiliorama vindt dat er fouten zijn gemaakt door de aannemer en de architect.

Zo zouden de balken tussen de vijf meter brede ramen die in drie lagen boven elkaar zijn gebouwd in de voor- en achtergevel, te licht zijn om de ramen te dragen. “De ramen rusten op de balken en die buigen daardoor door. Er komt nu zo veel spanning op de ramen te staan dat ze dreigen te knappen.”

Verder is er volgens Hendriks een verkeerde kitlaag op de draagbalken aangebracht. De kit is geknapt met als gevolg dat de ramen lekken. Het Papiliorama kampt verder met extreme condensvorming die niet afdoende wordt afgevoerd. “Het water loopt met straaltjes bij de muur neer”, aldus de eigenaar.

Condens

Gesprekken met de aannemer en architect leverden tot nu toe niets op. “Onzin”, reageert architect Van der Schaaf op de beschuldiging van Hendriks dat er constructiefouten zouden zijn gemaakt.

“Als je een beregeningsinstallatie in het complex installeert, krijg je natuurlijk last van condens. Eigenaar Hendriks had ons dat vooraf ook niet gemeld. Hij gebruikt het pand heel anders dan waarvoor wij het hebben ontworpen.”

Rechter

Wanneer er eind december nog geen oplossing is, overweegt Hendriks de stap naar de rechter. Hij wil dat de draagconstructie van de ramen wordt hersteld en dat er iets aan de condensvorming wordt gedaan. De kosten daarvan lopen in de tonnen. De eigenaar sluit zelfs complete herbouw van het vlinderparadijs niet uit.

Twee jaar geleden kostte de bouw 1,2 miljoen gulden.

Beide partijen denken uiteraard sterk te staan voor de rechter.

Reageer op dit artikel