nieuws

‘V en W niet scherp genoeg op integriteit’

bouwbreed

Zestig procent van het personeel van het ministerie van Verkeer en Waterstaat vindt dat het management van dit ministerie onvoldoende het goede voorbeeld geeft als het gaat om integriteit. Dit blijkt uit een onderzoek waaraan achthonderd ambtenaren van Verkeer en Waterstaat meewerkten.

Het onderzoek, dat in het voorjaar plaatsvond, strekte zich uit over alle onderdelen van het ministerie met uitzondering van Rijkswaterstaat. Daar is vorig jaar al een soortgelijke enquête gehouden. Volgens het personeelsblad Profiel van het ministerie is gebleken dat vijftig procent van de ondervraagden vindt dat het preventieve integriteitsbeleid nog onvoldoende is. Verkeer en Waterstaat heeft vertrouwenspersonen aangesteld, aan wie niet-integer gedrag kan worden gemeld. Bovendien kent het ministerie een gedragscode en is de ambtseed in ere hersteld. Positief is dat tweederde van de ondervraagden er vertrouwen in heeft dat incidenten goed worden opgepakt. Secretaris- generaal Pans meent dat er al veel goede maatregelen zijn getroffen. Hij stelt echter dat het even duurt voordat die echt effect sorteren. Pans vindt openheid zeer belangrijk, omdat het ministerie veel financiële relaties aangaat. “De komende tijd gaan we extra letten op de onderdelen van de organisatie die grote subsidies verlenen.”

Reageer op dit artikel