nieuws

Twaalf jaar onleefbaarheid voor ontwikkeling Rotterdam Centraal

bouwbreed

Het lijkt erop, dat het Centraal Station in Rotterdam nu dan toch zal worden vernieuwd en uitgebreid. De eerste fase van het project staat op de planning voor 2003 tot 2015. Twaalf jaar onleefbaarheid, verwachten de bewoners van de omliggende woonwijken. Concrete plannen zijn er niet, maar de omgeving van het station gaat ook op de schop. Rodamco en ING zien hun kans schoon om hun eigendommen flink uit te breiden.

Volgens M. Koorenhof, communicatieadviseur van het projectbureau Rotterdam Centraal, is het initiatief voor het project genomen door de Nederlandse Spoorwegen en de gemeente. Rodamco (tot voor kort Amvest) en ING Vastgoed bezitten nogal wat grond in de directe omgeving. ING Vastgoed is bijvoorbeeld eigenaar van het postkantoor en de wolkenkrabber van Nationale Nederlanden. Rodamco bezit complexen in de richting van de Schiekade. De beide investeerders zien wel brood in een flinke aanpak en zijn bereid tot een publiek-private samenwerking. Minister Netelenbos heeft haar handtekening gezet onder een overeenkomst met de gemeente Rotterdam. Hoewel er geen plan is, heeft zij ruim een half miljard gulden toegezegd. “Het is een procesovereenkomst”, meldt Koorenhof. Volgens hem is alles nog volop in discussie en zal volgend jaar opnieuw over de rijksbijdrage worden onderhandeld.

Masterplan

Ook het masterplan moet nog worden gemaakt. Daarvoor is het Britse stedenbouwkundig bureau Alsop & Störmer ingehuurd. In april kwam het bureau met die mededeling naar buiten, maar pas in mei ging de gemeenteraad de uitgangspunten voor het masterplan akkoord. Op de twintig hectare komen een nieuwe ‘mobility hub’, een metrostation, een tram- en busstation, parkeerfaciliteiten voor zesduizend auto’s en ook een fietsenstalling. Daarmee wordt Rotterdam Centraal een waarlijk transferium op Europees niveau.

Schetsen of tekeningen van de plannen zijn niet beschikbaar. “Er zijn wel voorstudies gedaan, die hebben kleurrijke beelden opgeleverd. We geven ze echter niet vrij, want de plannen zijn behoorlijk aan verandering onderhevig. Beelden van vandaag kunnen over een week alweer achterhaald zijn”, licht Koorenhof toe.

De private partijen in het project zien waarschijnlijk het meest in de ontwikkeling van kantoren, woningen en winkels. Zij beschikken straks over 200.000 vierkante meter meer kantoorruimte, 100.000 vierkante meter meer woonoppervlak (700 woningen van gemiddeld 140 vierkante meter) en 100.000 vierkante meter extra winkels en toegevoegde ruimte voor ‘urban entertainment’.

Creativiteit

De bewoners van de omliggende wijken mogen meepraten, maar veel invloed zal hun bijdrage niet hebben. Afgaande op een interview in Archis van november is het vooral William Alsop, die de plannen ontwikkelt. Hij gebruikt daarbij de creativiteit van de deelnemers aan ‘schildersateliers’, als alternatief voor democratische zeggenschap. Hij wil daarmee het gevoel versterken dat we met zijn allen iets moois aan het maken zijn, waarvan de uitkomsten op voorhand niet vastliggen. Toch lijkt er niet veel ruimte te bestaan voor wezenlijke veranderingen. Alsop & Störmer heeft een ‘offerplan’ gemaakt, dat de grote lijnen vastlegt. “Volgens ons kunnen we een stap vooruit zetten door een driedimensionale stad voor te stellen, een gelaagde stad. Natuurlijk moeten we daarbij beginnen bij de begane grond, maar dat sluit de mogelijkheid van vijf, zes of zeven verdiepingen niet uit. Mensen worden daar nerveus van, want ze zien hun stad op een nieuwe manier. Ik zeg, dat de stad er zo uit kan zien, volgens ons uit moet zien. En, uiteindelijk gaat het allemaal om seks. We moeten ons in de korte tijd die we op aarde vertoeven vermaken”, aldus Alsop. Dat belooft wat.

Het plangebied van het project Rotterdam Centraal. Bron: Projectbureau Rotterdam Centraal

Reageer op dit artikel