nieuws

TNO: kooldioxide in koudetechniek

bouwbreed Premium

Het onderzoeksinstituut TNO heeft een nieuwe installatie met CO2 als koelmiddel in gebruik genomen. Volgens TNO Milieu Energie en Procesinnovatie (TNO-MEP) en partner GTI Koudetechniek is sprake van een doorbraak van de industriële koeltechniek, die energiezuinig, milieuvriendelijk en betrekkelijk veilig is.

Het gaat om het eerste prototype met een capaciteit 40 kilowatt bij -30 graden. Dat komt overeen met vier vriescellen in een supermarkt. De installatie is volledig gebouwd met bestaande componenten. Voornaamste wijziging in het systeem is de gedeeltelijke vervanging van ammoniak door CO2 als koelmiddel. Er wordt zo weinig mogelijk ammoniak gebruikt.

De CO2-installatie kan in principe voor de meeste vriesprocessen worden toegepast. Hierbij wordt gedacht aan koel- en vrieshuizen, distributiecentra, voedingsmiddelenindustrie en ijsbanen.

In tegenstelling tot de synthetische koudemiddelen draagt CO2 volgens TNO bij lekkage uit de koelinstallatie nauwelijks bij aan het broeikaseffect. Een kilo synthetisch koudemiddel heeft een broeikasuitstoot die overeenkomt met 4000 kg CO2. Het voordeel ten opzichte van ammoniak is de grotere veiligheid voor mensen en de producten die gekoeld moeten worden.

Reageer op dit artikel