nieuws

Streepjescode maakt bouw efficiënter

bouwbreed Premium

Zebra Technologies uit het Amerikaanse Vernon Hills meent dat een geavanceerd systeem van streepjescodes de bouw efficiënter maakt. Op die manier vermindert ook de diefstal van materialen. Het bedrijf combineert daarvoor de gebruikelijke streepjescodes met radiofrequente (RFID) voorzieningen. Het bedrijf staat te boek als marktleider voor de streepjescodetechniek.

Uitvoerders kunnen met zo’n code de ontvangst van materialen boeken en nagaan of de juiste aantalen of hoeveelheden op de juiste bouwplaats arriveren. De informatie die scanners van de labels aflezen, wordt in de bedrijfscomputer ingevoerd en geeft direct een overzicht van de inkomende en uitgaande materialen en de resterende voorraad. Zo’n systeem bestaat uit een afdrukapparaat dat de streepjes op een volglabel drukt, een sensor die de streepjes leest en een databank die de informatie van het label vergelijkt met de opgeslagen gegevens.

De streepjes maken een product automatisch bekend. Dat gebeurt met scanners die de gelezen informatie omzetten in signalen waarmee een computer de gegevens vergelijkt met het bestand. Hoe duidelijker de streepjes zijn afgedrukt, hoe accurater het systeem leest en converteert.

Zebra Technologies en Symbol Technologies ontwikkelen samen ultra hoogfrequente RFID-voorzieningen, inclusief computerprogrammatuur. Het systeem voldoet aan de huidige normeringen voor deze technologie. UHF RFID werkt op frequenties van 862 tot 928 megahertz.

Elk bedrijf gebruikt technologie van Texas Instruments. Die levert het binnenwerk voor de slimme labels, antennes en (hand)ontvangers en codeer- en printapparatuur. Zebra ontwikkelt de eigenlijke codeer- en printapparaten. De slimme labels bestaan uit transponders die zijn verwerkt in traditionele labels met streepjescodes. Symbol Technologies integreert de UHF RFID leestechnologie in draagbare terminals en scanners. Die lezen en beschrijven slimme labels zodra ze voor een specifieke toepassing geschikt zijn gemaakt. Symbol verbindt tevens de automatische gegevensverwerking met de UHF RFID technologie.

Reageer op dit artikel