nieuws

Stoer mobieltje ten doop in Haagse tramtunnel

bouwbreed Premium

Nederland kent blijkbaar geen betere hotspots dan problematische tunnels in aanbouw. Want na een mis begin deze week in de Westerscheldetunnel die alle landelijke pers haalde, vormde de zo mogelijke nog erger geplaagde tramtunnel in het hart van Den Haag het decor voor de presentatie van een mobiele telefoon.

Waarom kiest een fabrikant zo’n beladen locatie uit? Volgens W. Wagemans van Nokia gaat het om een telefoon voor zware omstandigheden. Hij is ongevoelig voor stof, is bestand tegen een val van drie meter hoogte op een hard oppervlak en overleeft geruime tijd in een plas water. Bij uitstek een telefoon voor bouwers dus en geen nattere bouwplaats dan de tramtunnel.

De presentatie wordt niet alleen bijgewoond door de gebruikelijke elektronicabladen, maar ook algemene kranten, mannenbladen en Cobouw. Want een kijkje in Nederlands meest omstreden bouwput lokt. De bijzondere prestaties van het mobieltje zijn mogelijk door flinke bumpers, een chip die ligt ingebed in schokdempende kussentjes en membranen over microfoon en speaker. Na de presentatie mogen de aanwezigen de proef op de som nemen en de telefoon van een afstandje in een ton met water werpen. Daarna blijkt nog steeds een telefoongesprek mogelijk, al is de ontvangst wat slecht vanwege het dikke betonnen dak van de tunnel. Zodra de tunnel in gebruik wordt genomen, is dat ongetwijfeld stukken beter, en wordt er tegen die tijd een steunzender opgehangen. Maar daarvoor moet iedereen dus nog wachten tot 2004.

Wagemans, quasi schuldbewust: “Misschien zijn we eigenlijk wel een beetje medeschuldig aan alle problemen rond de tramtunnel. Als we deze telefoon eerder op de markt hadden gebracht, hadden de bouwers beter met elkaar kunnen communiceren, ook bij een lekke groutboog of bezweken damwand.”

Reageer op dit artikel