nieuws

Steenbakker levert elke steen op maat

bouwbreed Premium

Steenbakkerij Gülich wil binnenkort steen voor steen naar klantenspecificatie leveren. Daarvoor voorziet het bedrijf uit Lichtenfels in de Duitse deelstaat Hessen elke steen afzonderlijk van een internet-adres en een streepjescode.

De klant kan via de eigen computer het productieproces beïnvloeden en zo elke steen of systeemproduct zelf vormgeven. Gülich ontwikkelde daarvoor een directe computersturing (CDS).

Het systeem heeft inmiddels de belangstelling getrokken van concerns als Volkswagen en Daimler-Chrysler.

Gülichs programmatuur CDS laat zich onafhankelijk van het merk in bestaande systemen integreren. Wijzigingen in het productieproces komen snel tot stand. De Volkswagenfabriek die in Kassel aandrijvingen maakt, heeft zelfs kans gezien de programmatuur te veranderen terwijl de machines in bedrijf bleven.

De commando’s besturen de aangesloten installaties in zogeheten echte tijd (real-time). Het protocol is zo’n 1200 maal sneller dan de gebruikelijke http-internetbesturing.

In de berekening van Gülich bedragen de kosten slechts 10 procent van die voor gewone systemen.

Het bedrijf Gülich Technologies (in oprichting) wil dat twee computerfabrikanten CDS voorinstalleren in hun machines zodat de programmatuur een besturingsstandaard wordt.

Op termijn kunnen geïnteresseerden het protocol tegen betaling via het internet opvragen en het vervolgens zelf op hun computers installeren.

Reageer op dit artikel