nieuws

Sociale Zaken licht dossiers zwartwerkers

bouwbreed

Het ministerie van Sociale Zaken wil zo snel mogelijk de dossiers lichten van uitzendbureau Zwartwerk. Deze Amsterdamse organisatie helpt illegalen aan werk in vooral de bouw.

Zwartwerk houdt kantoor bij de links-radicale organisatie XminY in Amsterdam, die bekend is bij Sociale Zaken. Het lichten van dossiers zal dan ook daar beginnen. De Arbeidsinspectie is al ingeseind, verklaart een woordvoerster.

Volgens een artikel in NRC Handelsblad helpt Zwartwerk tientallen illegalen aan werk. Dat kunnen kleine klusjes voor particulieren zijn, maar ook omvangrijke projecten bij grote bedrijven.

De werkgevers lopen een groot risico. De boetes lopen op van 2000 tot 10.000 gulden per illegale werknemer, afhankelijk van het feit hoe vaak het bedrijf voor hetzelfde delict al is gepakt. Bij herhaaldelijke overtredingen hangt de eigenaar zelfs tijdelijke sluiting van zijn bedrijf boven het hoofd.

Valkuil

Bouwers en aannemers weten vaak niet eens dat illegalen werken aan een project van hen. Veelal zijn ze ‘in dienst’ bij een onderaannemer, die de nieuwe werknemer op zijn woord gelooft als hij zegt ‘morgen de papieren te zullen laten zien’. Door de werkdruk en het personeelstekort kan deze belofte snel ‘verdampen’.

Koninklijke Volker Wessels Stevin zegt zeer alert te zijn op deze valkuilen. Woordvoerder Wielinga: “Wij dragen de helft van de salariskosten af aan de belastingdienst en controleren streng op sofinummers en identiteitspapieren. We moeten wel. De vluchteling is ondernemend, slim en wil graag werken. Maar geen enkel wapen blijkt waterdicht.”

Invallen

Woordvoerder Klaas Wilting van de Amsterdamse politie laat in het midden of hij wel of niet op de hoogte is van het bestaan van uitzendorganisatie Zwartwerk. “Onze invallen richten zich niet op tussenpersonen, maar op de werkgevers die de illegalen werk verschaffen. Als we weten dat ergens zwart wordt gewerkt, organiseren we samen met de Belastingdienst en de sociale dienst invallen. Op het moment dat een uitzendorganisatie actief is, zullen we in die regio frequenter controleren.”

De rijksoverheid (in casu Justitie en Sociale Zaken) bestrijdt dat ze met de rechterhand illegaliteit verbiedt en met de linkerhand organisaties subsidieert die zich ontfermen over deze opzij geschoven groep.

Volgens hun woordvoerders is de subsidie slechts bedoeld voor gezondheidkundige hulp, een tijdelijk bed en een kop koffie. “Dat het geld anders wordt aangewend is begrijpelijk, maar de gevolgen zijn strafbaar. Het terugkeerbeleid moet beter op gang worden gebracht en misschien moeten we meer aandacht besteden aan maatwerk”, aldus de woordvoerster van Justitie.

Reageer op dit artikel