nieuws

Scheuren en lekkages teisteren parkeergarages

bouwbreed Premium

Scheurvorming en lekkages teisteren drie parkeergarages in de Maastrichtse nieuwbouwwijk Céramique. Een vierde garage onder het Vrijthof is met stempels gestut. Op de parkeervoorziening wordt een reuzenrad van 150 ton geplaatst. “Uit voorzorg hebben we besloten stempels te plaatsen”, zegt een woordvoerder van de gemeente Maastricht.

Scheuren in vier dragende betonbalken in de parkeergarage onder het appartementencomplex Residence Cortile heeft bij eigenaar Vesteda de nodige argwaan gewekt. Na de ontdekking, eind vorige week, zijn direct stempels aangebracht en zijn de bewoners van het complex ingelicht. Acht gebruikers van de garage hebben elders een parkeerplaats gekregen.

Haarscheurtjes

“Een vervelende situatie”, zegt O. Toebos, woordvoerder van Vesteda. “Hoewel de scheurvorming weer niet moet worden overdreven. Het zijn feitelijk haarscheurtjes in het beton.”

Bouwfonds is de ontwikkelaar van het appartementencomplex Cortile, dat bestaat uit tweehonderd huurwoningen en honderd koopwoningen. Nelissen & Van Egteren is de bouwer. Het complex, ontworpen door de Belgische architect Bruno Albert, is gebouwd in een U-vorm rond een grote binnentuin. De geplaagde garage ligt onder deze binnentuin. Tweederde van het complex is inmiddels af.

J. Jansma, directeur Bouwfonds Woningbouw zuid, zegt inmiddels TNO te hebben ingeschakeld. “We hebben de zaak eerst zelf ter plekke onderzocht, onder andere of de garage is uitgevoerd zoals is overeengekomen. Dat bleek het geval. Daarom is besloten een onafhankelijke deskundige erbij te halen.”

Volgens Jansma gaat het hier om een complexe situatie. “Op de garage is een heel pakket grond aangebracht voor de binnentuinen. Daarnaast is er sprake van aangrenzende bebouwing, die voor een deel nog in aanbouw is. TNO moet maar uitzoeken of daar de oorzaak van de scheuren ligt. Het moet in elk geval duidelijk zijn dat we de zaak zeer serieus nemen.”

Naast de bibliotheek Centre Céramique ligt het Plein 1992, met eronder de parkeergarage die door Q-park wordt beheerd. Bij hevige regenval kampt deze garage met ernstige lekkages. Ook hier is Vesteda de eigenaar.

Onderzoeken

“Waarschijnlijk worden de lekkages veroorzaakt door een lek in de dakbedekking, maar dat is nog niet helemaal duidelijk. Er lopen nog verschillende onderzoeken, want het is een probleem dat al langer speelt”, aldus Vesteda-woordvoerder Toebos.

Residence Jardin is een van de eerste appartementen die in de nieuwbouwwijk is opgeleverd. Het gaat hier om een complex van 177 woningen. Onder het complex ligt de parkeergarage met ruimte voor 168 woningen.

Boven de garage is een vijver aangebracht. Regelmatig sijpelt in de garage het water langs de wanden.

Wilma Bouw heeft het complex naar een ontwerp van MBM Barcelona gerealiseerd. “De hoge waterstand van de vijver, losse dakbedekking en een slechte drainage zijn de boosdoeners die de lekkage veroorzaken”, weet Wilma-woordvoerder B. Hogenbosch.

Over de rand

De stand van het water in de vijver is volgens Wilma Bouw te hoog. “Als er een beetje wind staat, kolkt het water over de rand en slaat via de daar aanwezige ventilatieroosters naar binnen.”

Volgens Hogenbosch is daarnaast het binnenterrein hoger aangebracht dan oorspronkelijk de bedoeling was. “De drainage is hier dan ook niet goed. En verder blijkt de dakbedekking op een enkele plaats los te zitten.” Wilma Bouw is contractueel verplicht de lekken in de garage te herstellen. “We gaan een plan van aanpak maken om de gebreken te verhelpen. Feit is dat we nu weten waar het aan ligt en we nu gaan bepalen hoe en wanneer onze onderhoudsdienst aan het werk kan.”

Over de kosten van de reparaties kan Hogenbosch nog niets zeggen.

“Wij hebben geen problemen met de parkeergarage onder het Vrijthof”, benadrukt woordvoerder Prik van de gemeente Maastricht. Wel heeft de gemeente besloten de garage met stempels te stutten. “Gewoon een voorzorgsmaatregel.”

Reuzenrad

Voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt op het Vrijthof voor de kerstperiode een groot reuzenrad geplaatst. Het gevaarte weegt maar liefst 150 ton en de gemeente Maastricht heeft begin dit jaar een onderzoek laten verrichten naar de mogelijke gevolgen van een dergelijk gewicht voor de garage.

“De garage blijkt in prima staat, maar de onderzoekers concludeerden dat stutten mogelijke problemen in de toekomst zou voorkomen.”

Aanvankelijk is voor de aanvoer van het materieel grote delen van de garage met stempels volgezet. Wanneer straks het reuzenrad gemonteerd is, blijven alleen nog de stempels onder de poten van de kermisattractie staan.

Reageer op dit artikel