nieuws

Ruim tien miljard gulden voor waterbeheer

bouwbreed

De komende twintig jaar reserveert het kabinet in totaal 10,4 miljard gulden voor waterbeheer en maatregelen tegen wateroverlast. Hiermee volgt de regering in grote lijnen de financiële aanbeveling van de Commissie Waterbeheer 21ste eeuw. Deze commissie adviseerde een jaarlijkse investering van totaal 500 miljoen gulden, echter tot het jaar 2050.

Het nieuwe beleid is vastgelegd in drie nota’s: Anders omgaan met water, Ruimte voor de rivier en de 3e Kustnota. Staatssecretaris De Vries (Waterstaat) lichtte ze gisteren toe.

Waar het water valt, dient het zo lang mogelijk te worden vastgehouden. Dat gebeurt in retentiegebieden. Het kabinet wil hiervoor in elk geval de Ooijpolder, Rijnstrangengebied en de Biesbosch reserveren. Gaat het dan toch nog mis, dan wordt het water naar speciale overloopgebieden (calamiteitenpolders) afgevoerd.

Op pagina 3: Kabinet houdt vast aan overloopgebieden.

Reageer op dit artikel