nieuws

Roterende spitse spiraal sluit as vloeistofdicht af

bouwbreed

De toepassingen van de zogeheten tapered spiral groove zijn legio. De roterende voorziening kan dienst doen als lager, als pomp of als vloeistofdichte afsluiting van een as. Het systeem is samengesteld uit een spits toelopende messing- en groefconstructie. Het Amerikaanse internetplatform yet2.com houdt geheim wie het systeem bedacht en patenteerde. Geïnteresseerden kunnen evenwel langs elektronische weg een licentie aanvragen.

Het hart van de TSG-technologie bestaat uit een spits toelopende gegroefde rotor. Die produceert in een stator met een overeenkomstige spiraal een concentrische film. De gebruiker kan zelf de dikte van de laag en de hoeveelheid van de vloeistof bepalen.

Vervanging

In zijn hoedanigheid als lager vervangt de voorziening omvangrijke en aparte radiale en axiale lagers. In de functie van pomp transporteert het systeem onder hoge druk kleine hoeveelheden vloeistoffen als smeermiddelen.

Op die manier kan het een centraal smeersysteem op gang houden. De messing- en groefconstructie voorkomt tevens dat smeermiddelen langs draaiende assen weglekken.

Doordraaien

De dunne film die het systeem produceert, compenseert warmte-uitzetting en slijt. De concentrische uitvoering vermindert trillingen en de bijbehorende slijtage.

Machines kunnen op die manier langer doordraaien omdat ze minder onderhoud vereisen. Dat laatste vermindert tevens de onderhoudskosten.

Het vermogen om radiale en axiale belastingen op te vangen, vereenvoudigt het ontwerp van machines en vermindert het aantal onderdelen. De constante hydrostatische en hydrodynamische druk voorkomt dat vervuilende stoffen in zo’n lager komen.

Ook andere smeermiddelen dan die op basis van koolwaterstoffen kunnen worden gebruikt.

Reageer op dit artikel